ΤΟ ΙΤΕ ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ 84η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Νέα

Press Releases

ΤΟ_ΙΤΕ_ΕΔΩΣΕ_ΤΟ_«ΠΑΡΩΝ»_ΣΤΗ
16.09.2019

ΤΟ ΙΤΕ ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗΝ 84η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την έρευνα και τα επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είχαν και φέτος οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο 13 (stand 31) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 16.30-16.40, στον χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου (περίπτερο 13), ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης  μίλησε για τη συμβολή και το έργο του ΙΤΕ, σε παρουσίασή  του με τίτλο «Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας». Η ομιλία εντασσόταν στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΓΓΕΤ: «Το αποτύπωμα της Έρευνας στην Κοινωνία και την Οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο.

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ παρουσίασε νέες τεχνολογίες δέσμευσης του CO2 με τη χρήση προηγμένων υλικών και ενσωμάτωσή τους σε διεργασία βιομετατροπής του σε χρήσιμα χημικά και καύσιμα. Η εν λόγω διεργασία αποτελεί μία πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη αξιοποίησή του μέσω μετατροπής σε χημικά/καύσιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Η αλυσίδα αξίας του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη επεκτείνεται και εμπλουτίζεται μέσω των προτεινόμενων τεχνολογιών οδηγώντας σε ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και χημικών προϊόντων. Το προς επίδειξη έκθεμα αναφερόταν στη διεργασία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και στην εισαγωγή του σε συνδυασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο σε βιοαντιδραστήρα μικροβιακής καλλιέργειας, στον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα μετατρεπόταν σε οργανικές χημικές ενώσεις, βιομόρια που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε άμεσα είτε μέσω βιομετατροπής τους, ως καύσιμα ή χημικά υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ΒΙΟΜΕΚ (Τ1ΕΔΚ-00279), Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας «AR AmI Explorer» παρουσιάσε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ στη ΔΕΘ. Το σύστημα υποστηρίζει τη διαδραστική εξερεύνηση φυσικών χώρων  και αποτελείται από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και μια τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης ενός φυσικού χώρου. Στην έκδοση που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, η μακέτα αναπαριστούσε τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ. Μέσω του συστήματος, οι επισκέπτες είχαν μια μοναδική εμπειρία εικονικής περιήγησης σε διαδραστικά συστήματα που έχουν  αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος, καθώς η φυσική μακέτα του κτηρίου εμπλουτιζόταν (επαυξανόταν) με ψηφιακό περιεχόμενο που περιλάμβανε πληροφορίες και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Το σύστημα εφαρμόζει ένα καινοτόμο υπόδειγμα αλληλεπίδρασης που σε συνδυασμό με τη χρήση εικόνας, φωτός και ήχου έχει ως γενικότερο στόχο να «μεταμορφώνει» τη διαδικασία εξερεύνησης ενός χώρου σε μία διαδραστική ψυχαγωγική εμπειρία και να αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία ενός υπό εξερεύνηση χώρου. Το σύστημα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεναγηθούν σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι ή να εξερευνήσουν εναλλακτικές αναπαραστάσεις υφιστάμενων χώρων. Επιπρόσθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρχιτεκτονικές/μηχανολογικές μελέτες, καθώς επιτρέπει τον εμπλουτισμό φυσικών μακετών και αντικειμένων με ψηφιακό περιεχόμενο (π.χ. φωτισμό, στατικά ή κινούμενα αντικείμενα, φυτά, υφές, χρώματα) με στόχο την πληρέστερη αναπαράσταση τους. Τέλος, στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας μπορεί να βρει εφαρμογή ως ένα εργαλείο κατάρτισης, ενώ αποτελεί και ένα καινοτόμο μέσο στοχευμένης διαφήμισης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης  http://ami.ics.forth.gr/project/ar-ami-explorer-interactive-exploration-of-physical-spaces/?ref=commerce-marketing

Επίσης, το Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής παρουσίασε σύστημα πλοήγησης ρομποτικού και αναπηρικού αμαξιδίου το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά μέσω σημάτων εγκεφαλικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς με βαριά παραπληγία ή σύνδρομο εγκλεισμού, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα εικονικής πλοήγησης με τη χρήση του ρομποτικού αμαξιδίου, το οποίο περιηγούταν στην έκθεση και ελεγχόταν με τη βοήθεια καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας του χρήστη.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου i-ama (https://i-ama.gr ) το οποίο εντάσσεται στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Επίσης, την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, στον χώρο εκδηλώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, το οποίο περιλαμβάνει 2 μονάδες (ΜΙΑ) στην Αττική, 1 στην Κεντρική Μακεδονία και 1 στην Κρήτη, με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστή το ΙΤΕ, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο σκοπός του Δικτύου, οι συνεργαζόμενοι Φορείς και οι δραστηριότητές τους, ο αντίκτυπος στην έρευνα και την κοινωνία, και οι αναπτυξιακές προοπτικές του Εθνικού Δικτύου.