Θερινό Σχολείο ΙΤΕ & ENISA για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες | Νέα

Ανακοινώσεις

Θερινό_Σχολείο_ΙΤΕ_&_ENISA_για_την_αντιμετώπιση_τω
23.09.2019

Θερινό Σχολείο ΙΤΕ & ENISA για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργάνωσαν για 6η συνεχή χρονιά το Θερινό Σχολείο στην Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (NIS), την εβδομάδα 16-20 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο.

Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου ήταν «Προκλήσεις στο θέμα της Ασφάλειας των Αναδυόμενων Τεχνολογιών», αναφερόμενο στις προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Νέες Υποδομές Δικτύου (π.χ. 5G), οι εφαρμογές IoT, η Μηχανική Μάθηση κλπ.

Κατά την έναρξη του Θερινού Σχολείου παρουσιάστηκε η πολιτική άποψη της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν ο καθηγητής κ. Udo Helmbrecht, ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, η κα Δέσποινα Σπανού, Διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη για τη «Ψηφιακή Κοινωνία, Εμπιστοσύνη και την Κυβερνοασφάλεια» και ο κ. Peter Kouroumbashev Ευρωβουλευτής.

«Είναι μεγάλη χαρά που συνεργαζόμαστε με το ΙΤΕ για τη διοργάνωση του 6ου Θερινού Σχολείου στην Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (NIS), στο πλαίσιο της εξειδίκευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της κατάρτισης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας, των φορέων χάραξης πολιτικής και της βιομηχανίας. Το Θερινό Σχολείο παρέχει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες, σχετικά με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο ENISA είναι υπερήφανος για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη με το ΙΤΕ πριν από ένα χρόνο και προσβλέπει στη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής συνεργασίας», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Udo Helmbrecht.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στη διοργάνωση του 6ου Θερινού Σχολείου για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών. Το Θερινό Σχολείο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επιστημονική αλληλεπίδραση και καρποφόρες συνεργασίες μεταξύ του ENISA και του ΙΤΕ, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένο με αρκετές πτυχές των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων» δήλωσε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ.

Στο θερινό σχολείο πραγματοποιήθηκαν εστιασμένες συνεδρίες στους ακόλουθους τέσσερις τομείς: Cyber Threat Intelligence (CTI), Διαχείριση Περιστατικών, Κυβερνοάμυνα και Κρυπτογραφία. Αυτές οι συνεδρίες επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση συγκεκριμένων τομέων εμπειρογνωμοσύνης, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε ειδικές ασκήσεις για την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων. Τα αποτελέσματα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες έδειξαν ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν το κλειδί για τη βελτίωση της ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο. Οι συμμετέχοντες απέκτησαν σημαντική εμπειρία μέσα από ομαδικές ασκήσεις προσομοίωσης πιθανών σεναρίων, όπου έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα, και υπό πίεση χρόνου, ανάλογα με το κάθε περιστατικό που αντιμετώπιζαν.

Το θερινό σχολείο ελπίζει να χτίσει υψηλής ποιότητας γνώση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να υπάρχουν τόσο η απαιτούμενη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, όσο και οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάλυση των απειλών και την αντιμετώπιση περιστατικών.

Γενικές πληροφορίες

Μέσω του Θερινού Σχολείου, ο ENISA και το ΙΤΕ φέρνουν σε επαφή επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο με σκοπό να εντοπίσουν τις τρέχουσες τάσεις, απειλές και ευκαιρίες στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στα μέτρα και τις πολιτικές στο θέμα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών. Σειρά διαλέξεων καλύπτει ποικίλες βασικές πτυχές σε πολιτικά, οικονομικά, νομικά και ερευνητικά θέματα. Το φετινό θερινό σχολείο στόχευε στην αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων μέσα από εστιασμένες συνεδρίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που προωθούν τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών.

Το ακροατήριο περιλάμβανε τα στελέχη χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Ιδρύματά της, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων από το χώρο της Βιομηχανίας και τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Δικτυακός τόπος

https://nis-summer-school.enisa.europa.eu/#intro

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα επικοινωνίας του ENISA στη διεύθυνση press@enisa.europa.eu και με το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΙΤΕ, pr@admin.forth.gr .