Η 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ συνδέει Επιστήμη και Κοινωνία στην Πάτρα | Νέα

Press Releases

10.10.2019

Η 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ συνδέει Επιστήμη και Κοινωνία στην Πάτρα

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας διοργανώνει την 12η Επιστημονική Διημερίδα του στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα.

Στόχος της 12ης Επιστημονικής Διημερίδας του ΙΤΕ είναι η προβολή της τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας των συνολικά οκτώ Ινστιτούτων του Ιδρύματος, με έμφαση στις διεπιστημονικές συνέργειες. Με προσκεκλημένους ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η Διημερίδα απευθύνεται στα μέλη της ευρύτερηςερευνητικής κοινότητας του ΙΤΕ και των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η έρευνα αιχμής που διεξάγεται από ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ, σε περιοχές όπως τα Λέιζερ και η Φωτονική, η Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, τα Προηγμένα Υλικά, η Μοριακή Βιολογία και Γενετική, η Βιοτεχνολογία, η Πληροφορική, η Βιοπληροφορική, τα Μαθηματικά, η Χημική Μηχανική, η Περιβαλλοντική Μηχανική, οι Γεωεπιστήμες, η Πετρελαϊκή Έρευνα, η Αστροφυσική και Αστρονομία, η Ιστορία και Αρχαιολογία. Ιδιαίτερα σημαντική φέτος είναι η παρουσία των νέων Ινστιτούτων του ΙΤΕ: της Αστροφυσικής στο Ηράκλειο και της Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, το ΙΤΕ διοργανώνει στο κέντρο της Πάτρας εκδήλωση με στόχο την παρουσίαση του έργου του, στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων, με τη στήριξη του Δήμου Πατρέων, και προσκεκλημένους εκπροσώπους της Πολιτικής Ηγεσίας, των Αρχών του Τόπου,τοπικών και παραγωγικών φορέων. Στην σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης θα παρουσιάσει το έργο, την πορεία και την προσφορά του ΙΤΕ στην Επιστήμη και την Κοινωνία. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο: «Από την Ανασκαφή…στο Μουσείο».

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, ανέφερε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε αυτή διημερίδα θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα του ΙΤΕ κατά την τελευταία διετία. Πρόκειται για έναν πλούσιο απολογισμό ερευνητικών δραστηριοτήτων διεθνούς απήχησης, στην αιχμή της τεχνολογίας. Προπάντων, θα ήθελα να καλωσορίσω τα δύο νέα Ινστιτούτα, τα οποία με τη δράση τους είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουν την παγκόσμια καταξίωση του ΙΤΕ. Φέτος, το σπουδαίο αυτό γεγονός για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ στην Πάτρα, που αποτελεί κόμβο επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.»

Επίσης, ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ Δρ. Βασίλειος Μπουργανός, δήλωσε:  «Είναι σημαντικό για την πόλη μας και το Ινστιτούτο μας να φιλοξενούμε ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, που αναδεικνύει τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Η συνεισφορά του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, η σύνδεσή του με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και η συμβολή του στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του Ινστιτούτου. Το επιστημονικό δυναμικό του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενδυνάμωση και διεθνή παρουσία του ΙΤΕ.»

Λίγα λόγια για το ΙΤΕ

Από την ίδρυσή του το 1983, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, αποτελείται από οκτώ Ερευνητικά Ινστιτούτα σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Πάτρα και Ιωάννινα. Σημαντικές Μονάδες του Ιδρύματος αποτελούν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Κρήτη, Αθήνα), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Κρήτη, Πάτρα) και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Όραμά του αποτελεί η δημιουργία και διατήρηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τη μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία, ως πυλώνες περιφερειακής, εθνικής και ευρωπαϊκής κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και προόδου.

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες που υποστήριξαν με χορηγίες τη 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις Μινωικές Γραμμές που με τη Χρυσή Χορηγία τους υποστήριξαν τη μετακίνηση των νέων επιστημόνων από την Κρήτη στην Πάτρα, καθώς και τις εταιρείες ERASMUS SA και KYVERNITIS TRAVEL που με τη σημαντική τους χορηγία υποστήριξαν έμπρακτα τη διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής. Ευχαριστούμε επίσης τις εταιρείες Paul Hartmann Hellas SA, Pegasus SA και Divico Security που συμμετείχαν ως αργυροί χορηγοί.