Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ για την αερογενή μετάδοση της COVID-19 | Νέα

Ανακοινώσεις

21.07.2020

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ για την αερογενή μετάδοση της COVID-19

239 επιστήμονες από όλο τον κόσμο -ειδικοί σε θέματα μετάδοσης ασθενειών και αερολυμάτων - υπέγραψαν ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2020 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases» με τίτλο «Ιt is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19»

https://academic.oup.com/cid/article/doi/10.1093/cid/ciaa939/5867798

Στο γράμμα, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που δεν αναγνώριζε την αερογενή μετάδοση του ιού, παρά τις σημαντικές ενδείξεις και δεδομένα που έδειχναν το αντίθετο.

Μεταξύ των 239 επιστημόνων είναι και 4 Ελληνες, εκ των οποίων δύο από το Κέντρο για την Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή C-STACC (http://cstacc.iceht.forth.gr) του IEXMH, ο κ. Σπύρος Πανδής, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου και καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Παν.Πατρών, και ο κ. Αθανάσιος Νένες, συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου και καθηγητής Ατμοσφαιρικών Διεργασιών στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL). Η επιστολή είχε άμεση απήχηση στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης (https://oxfordjournals.altmetric.com/details/85310761) και με σημαντικό αντίκτυπο, καθώς ο ΠΟΥ, στις 9 Ιουλίου, παραδέχτηκε την πιθανότητα της αερογενούς μετάδοσης του ιού, και αναθεώρησε τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης (https://www.who.int/publications/i/item/modes-of-transmission-of-virus-causing-covid-19-implications-for-ipc-precaution-recommendations).

Links:

https://academic.oup.com/cid/article/doi/10.1093/cid/ciaa939/5867798

http://cstacc.iceht.forth.gr

http://www.twitter.com/cstacc

https://oxfordjournals.altmetric.com/details/85310761

https://www.who.int/publications/i/item/modes-of-transmission-of-virus-causing-covid-19-implications-for-ipc-precaution-recommendations