Βραβείο Ευκράντη 2019 στην καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας | Νέα

Ανακοινώσεις

Βραβείο_Ευκράντη_2019_στην_καθ._Τζελίνα_Χαρλαύτη,_
24.07.2020

Βραβείο Ευκράντη 2019 στην καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας

Στην καθηγήτρια Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου, απονεμήθηκε το Βραβείο Ευκράντη 2019 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στις 22 Ιουλίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι η ιστορικός που έφερε και καθιέρωσε, τα τελευταία τριάντα χρόνια, το γνωστικό αντικείμενο της Ναυτιλιακής Ιστορίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Είναι μία από τις πλέον καταξιωμένες διεθνώς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον ακαδημαϊκό χώρο της επιστήμης της και στην ευρύτερη ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Με το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό της έργο, τον δημόσιο λόγο της και την ακαδημαϊκή της παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει προωθήσει την ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλίας σε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια ναυτιλία.

Η βράβευσή της αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την κοινότητα του ΙΤΕ.

HΤζελίνα Χαρλαύτη είναι καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ το 2017. Το 2018 δημιούργησε το Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ στο οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγονται πέντε ερευνητικά προγράμματα με πάνω από 25 ερευνητές. Η Τζελίνα Χαρλαύτη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), από το 2003 έως το 2019 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από τον Δεκέμβριο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008). Από το 2014 έως το 2018 ήταν Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Ιστορία και Τεκμηρίωση" στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2009 ήταν Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2008 Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program του Harvard Business School. Ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland στον Καναδά (1998) και Honorary Research Fellow στο Institute of Maritime Studies, Greenwich University στο Λονδίνο (1999). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει δημοσιεύσει 26 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 60 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα βραβεία Ευκράντη απονέμονται σε ετήσια βάση και διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη των πρωταγωνιστών της χρονιάς από μια πολυσυλλεκτική επιτροπή κριτών, που αντιπροσωπεύει αδιαμφισβήτητα τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα και την εξειδικευμένη ενημέρωση.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.efkranti.gr/

https://www.naftikachronika.gr/2020/07/23/oi-nikites-ton-vraveion-efkranti-2/