Παρουσίαση βιβλίου: "Μνήμη Πηνελόπης Στάθη, Μελέτες Ιστορίας και Φιλολογίας" | Νέα

Ανακοινώσεις

18.03.2011

Παρουσίαση βιβλίου: "Μνήμη Πηνελόπης Στάθη, Μελέτες Ιστορίας και Φιλολογίας"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: ΜΝΗΜΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΣΤΑΘΗ Μελέτες Ιστορίας και Φιλολογίας

H εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011, ώρα 18:00 στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

Θα χαιρετήσουν:

  • Ρόδη Σταμούλη
    Δευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού
  • Χρήστος Χατζηιωσήφ
    Διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών
  • Στέφανος Τραχανάς
    Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Θα μιλήσουν:

  • Ελισάβετ Ζαχαριάδου
    Επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών
  • Αιμιλία Θεμοπούλου
    Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Στέφανος Πεσμαζόγλου
    Kαθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Για πληροφορίες: τηλ. 210 3664611

 

ΛΑΠΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΟΛΟΒΟΣ ΗΛΙΑΣ, (επιμ.)

ΜΝΗΜΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΣΤΑΘΗ

Μελέτες Ιστορίας και Φιλολογίας

Ο τόμος αυτός, αφιερωμένος στη μνήμη της ιστορικού Πηνελόπης Στάθη (1947-2008), περιέχει 29 εργασίες φίλων και συναδέλφων της. Οι εργασίες είναι οργανωμένες σε πέντε ενότητες οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται ζητήματα σχετικά με τους θεσμούς του οθωμανικού κράτους και της ορθόδοξης εκκλησίας, τις οικονομικές δραστηριότητες χριστιανών και μουσουλμάνων κατά την οθωμανική περίοδο, την κοινωνική ζωή, την ιδεολογική και πολιτική χρήση της ιστορίας, τις σχέσεις των χριστιανών με τους μουσουλμάνους και του ελληνικού με το τουρκικό κράτος στον 19ο και τον πρώιμο 20ό αιώνα. Εξετάζονται επίσης πτυχές της πρώιμης ελληνικής αλλά και της αραβικής γραμματείας, της παιδείας και εκπαίδευσης των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το ελληνικό κράτος, καθώς και ζητήματα σχετικά με τη θεολογική γραμματεία, την εικόνα του ελληνορθόδοξου κόσμου στους ξένους περιηγητές, τον θρησκευτικό βίο χριστιανών και μουσουλμάνων με έμφαση σε θέματα θρησκευτικής ετερότητας. Μια ξεχωριστή ενότητα, τέλος, είναι αφιερωμένη στην Κωνσταντινούπολη. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται μια περιγραφή της Κωνσταντινούπολης του 17ου αιώνα, η συντεχνία των γουναράδων στα μέσα του 18ου αιώνα, ο ναός των Εισοδίων της Παναγίας στο Σταυροδρόμι, το κίνημα του δημοτικισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, καθώς και οι συνέπειες που είχε για την αυτοκρατορική Κωνσταντινούπολη η διάδοση της εθνικής ιδεολογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Ν. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών
Τ.Θ. 1385, Τ.Κ. 71110, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810 391097, 2810 391083
Fax: 2810 391085
info@cup.gr, www.cup.gr