Παρουσίαση της τρίτομης αυτοβιογραφίας του "Μίκη Θεοδωράκη - Το Χρέος" | Νέα

Ανακοινώσεις

21.03.2011

Παρουσίαση της τρίτομης αυτοβιογραφίας του "Μίκη Θεοδωράκη - Το Χρέος"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση της τρίτομης αυτοβιογραφίας του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ "ΤΟ ΧΡΕΟΣ" τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας)

Για την έκδοση θα μιλήσουν:

  • - Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος
  • - Αναστάσιος Πεπονής
  • - Κώστας Ζουράρις
  • - Μαρία Φαραντούρη
  • και ο Μίκης Θεοδωράκης

Για πληροφορίες: τηλ. 2810 391084

(Η έκδοση θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 24 Μαρτίου)

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τα κείμενα που αποτελούν το “Χρέος” δημοσιεύονται σε τούτη την έκδοση σε τρεις τόμους, ανάλογα με τη θεματική τους: Ο Τόμος Α («Η Αντίσταση», 1967-1970) αποτελείται από τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη όπου καταγράφει το χρονικό της παρανομίας, της σύλληψης, της φυλάκισης και της εξορίας του. Ο Τόμος Β («Η Ανάλυση») περιέχει κείμενά του ιδεολογικού, κομματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα, συνεντεύξεις, επιστολές, άρθρα κ.λπ., όλα εργαλεία της αντιστασιακής του δράσης για την ανατροπή της δικτατορίας (1968-1974). Ο τόμος επεκτείνεται μέχρι το 1996, με σύγχρονες πολιτικές αναλύσεις. Τα κείμενα εδώ δεν ταξινομούνται πάντοτε με αυστηρή χρονολογική σειρά - χαλαρό προβάδισμα έχει η θεματική τους συνάφεια. Ο Τόμος Γ («Η Δημιουργία», 1967-1974) περιλαμβάνει (α) ημερολόγια από την περίοδο της παρανομίας μέχρι και την έξοδό του από το Στρατόπεδο του Ωρωπού, στα οποία καταγράφει τη διαδρομή της έμπνευσής του για τα έργα που μελοποίησε εκείνη την περίοδο, (β) κείμενα που στοιχειοθετούν το «καλλιτεχνικό πιστεύω» του, (γ) θεωρητικά κείμενα με τον τίτλο «Η μαχόμενη κουλτούρα», και (δ) Παραρτήματα - στο πρώτο, οι στίχοι που μελοποίησε κατά την περίοδο της παρανομίας μέχρι και τη φυγή του από τον Ωρωπό την άνοιξη του 1970, και στο δεύτερο ο κατάλογος των συναυλιών του ανά την υφήλιο από το 1971 έως το 1974.

Με την ολοκλήρωση και της παρούσας έκδοσης, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης αισθάνονται ότι εκπληρώνουν το δικό τους χρέος απέναντι στη χώρα και την ιστορία της. Παραδίδουν στον έλληνα αναγνώστη –αλλά και στον αυριανό ερευνητή– την οριστική έκδοση της αυτοβιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη, ενός ανθρώπου που σημάδεψε την πολιτιστική και πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας όσο ελάχιστοι.

ISBN 978-960-524-323-4 | 3 σκληρόδετοι τόμοι σε κασετίνα | 17 X 24 εκ.| 1400 σελ. | Λιανική τιμή: 60 €

Δείτε επίσης

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Αυτοβιογραφία

Στους "Δρόμους του Αρχάγγελου" ο Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται. Κάνει μια κατάδυση στο χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του.

Ζει τα παιδικά του χρόνια περιπλανώμενος στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τον πατέρα του, ανώτατο κρατικό υπάλληλο. Γνωρίζει τον τρόπο ζωής και τη μουσική των περιοχών όπου εγκαθίστανται, όμως αισθάνεται παντού διαφορετικός και μόνος. Νομάς και ξένος, βρίσκει καταφύγιο στη μουσική. Στη διάρκεια της εφηβείας, αποφασίζει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική, και αρχίζει να συνθέτει, ενώ βρίσκει ένα άλλο σημαντικό στήριγμα, την ποίηση. Εκείνα τα χρόνια ανακαλύπτει και τον Μαρξισμό. Από μαθητής του Γυμνασίου οργανώνεται στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Κυνηγημένος, διαφεύγει στην Αθήνα όπου το 1943 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Φοιτά στη Νομική για ένα σύντομο διάστημα, ενώ γράφεται και στο Ωδείο Αθηνών. Οργανωμένος στην αριστερά, συμμετέχει στα Δεκεμβριανά, τραυματίζεται σοβαρά, ζει στη συνέχεια το κυνηγητό των αριστερών στον Εμφύλιο, εξορίζεται στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Μέσα στα βασανιστήρια και την ταπείνωση, συνεχίζει να συνθέτει μουσική καθώς και το όραμά του για το δημοκρατικό πολιτικό μέλλον της Ελλάδας. Με την υγεία του βαριά κλονισμένη, καταφεύγει στην Κρήτη όπου γνωρίζει τις ρίζες του και γιατρεύει της πληγές του…

Έτος έκδοσης: 2009

ISBN 978-960-524-272-5 | 2 σκληρόδετοι τόμοι σε κασετίνα | 16 X 24 εκ.| 1270 σελ. | Λιανική τιμή: 60 €

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Ν. Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών
Τ.Θ. 1385, Τ.Κ. 71110, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810 391097, 2810 391083
Fax: 2810 391085
info@cup.gr, www.cup.gr