Νέα εταιρεία τεχνοβλαστό ίδρυσαν ερευνητές του ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Νέα_εταιρεία_τεχνοβλαστό_ί
23.06.2021

Νέα εταιρεία τεχνοβλαστό ίδρυσαν ερευνητές του ΙΤΕ

Νέα spin off εταιρεία στον τομέα την πληροφορικής με την επωνυμία Code BGP, ίδρυσαν ερευνητές του ΙΤΕ τον φετινό Απρίλιο, η οποία πέτυχε να λάβει χρηματοδότηση 1.2 εκ. € από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Marathon VC.

Αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί ο ακριβής εντοπισμός και μετριασμός των παραβιάσεων BGP (Border Gateway Protocol) σε πραγματικό χρόνο. Το BGP είναι το πρωτόκολλο δρομολόγησης, γνωστό ως «κόλλα» που συγκρατεί το Διαδίκτυο, εξαιρετικά δύσκολο ως προς τον έλεγχο και τη λειτουργία του. Ιδρυτές της Code BGP είναι ο Ξενοφώντας Δημητρόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ), και τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκης, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την έρευνα καινοτομιών για τη βελτίωση των λειτουργιών BGP. Συγκαταλέγονται μεταξύ των ερευνητών που έδειξαν για πρώτη φορά ότι οι πειρατείες BGP μπορούν να εντοπιστούν και να μετριαστούν με ακρίβεια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την προέλευσή τους.

Η εταιρεία Code BGP ιδρύθηκε για να παρέχει εμπορικές λύσεις ποιότητας για διαχειριστές του διαδικτύου παγκοσμίως, και έχει υποκαταστήματα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η ιδρυτές αξιοποίησαν τεχνογνωσία από το προηγμένο λογισμικό ανοιχτού κώδικα ARTEMIS, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, και χρησιμοποιείται σήμερα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών internet για την προστασία των δικτύων τους από παραβιάσεις. Η Code BGP παρέχει υπηρεσίες cloud για χειριστές του διαδικτύου, εστιάζοντας στην αυτοματοποίηση και ασφάλεια του BGP, αντιμετωπίζει προβλήματα κυβερνοεπιθέσεων που στοχεύουν σε δίκτυα υπολογιστών και επιτρέπει την ευέλικτη και ταχύτατη εξουδετέρωσή τους, μέσα σε ένα μόνο λεπτό. Στόχος αποτελεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι εύχρηστες και να μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στις υπάρχουσες διαδικασίες και ροές εργασίας σε οποιοδήποτε παραγωγικό περιβάλλον.

«Απολαμβάναμε πάντα την εφαρμοσμένη έρευνα, ιδιαίτερα για λειτουργίες σχετικές με τη δρομολόγηση Διαδικτύου, που είναι ένας περίπλοκος και ενδιαφέρων τομέας. Όπως επίσης και το να δημιουργούμε εργαλεία διαθέσιμα ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την κοινωνία. Ωστόσο, προερχόμενοι από ένα ερευνητικό περιβάλλον, υπήρχε ένα κενό μεταξύ της δημιουργίας τέτοιων χρήσιμων εργαλείων και της παροχής υποστήριξης του λογισμικού που είναι απαραίτητη σε ένα παραγωγικό περιβάλλον. Με έναυσμα αυτό, και την πίστη στο ταλέντο των ανθρώπων του ΙΤΕ, το οποίο υπήρξε το εκκολαπτήριο για τις περισσότερες από τις προηγούμενες ερευνητικές μας δραστηριότητες, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εταιρεία Code BGP. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις σε παρόχους διαδικτύου με στόχο να συμβάλουμε στην προστασία, ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητά του.» δήλωσαν οι συνιδρυτές της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα: https://codebgp.com/