Επανεκλογή Διευθύντριας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Επανεκλογή_Διευθύντριας_στ
24.06.2021

Επανεκλογή Διευθύντριας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ

H Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επανεξελέγη ομόφωνα στις 23/6/2021 Διευθύντρια του Ινστιτούτου και αναμένεται ο διορισμός της.

Η εκλογή πραγματοποιήθηκε από επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίσθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με Προέδρο την Katherine E. Fleming, καθηγήτρια Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο Τμήμα Τεχνών και Επιστήμης του Νew York University.

Σύντομο βιογραφικό

H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια το Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003), συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2003-2019) και από το 2019 είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008), και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2013-2017). Το 2009 ήταν Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 2008 Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program του Harvard Business School, το1999 Honorary Research Fellow στοInstitute of Maritime Studies στο Greenwich University στο Λονδίνο και το1998 επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland στον Καναδά). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει δημοσιεύσει 26 βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά. Το τελευταίο της βιβλίο είναι Creating Global Shipping: Aristotle Onassis, the Vagliano Brothers and the Business of Shipping, c.1820-1970, Cambridge, Cambridge University Press, 2019. Έχει σημαντική εμπειρία στον συντονισμό και την εκτέλεση ανταγωνιστικών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και έχει διαμορφώσει ένα μεγάλο διεθνές ερευνητικό δίκτυο συνεργατών σε όλες τις ηπείρους. Σήμερα είναι επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (2017-2021). Έχει οργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και συμμετέχει σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων καθώς και σε συντακτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών. Είναι μέλος της International Maritime History Association, European Business History Association και ΕλληνικήςΕταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.