Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή, στο ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Επίσκεψη_του_Γενικού_Γραμμ
13.07.2021

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή, στο ΙΤΕ

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), καθ. Αθανάσιος Κυριαζής. Ο κ. Κυριαζής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. Γεώργιο Κοντάκη και τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθ. Νικόλαο Κατσαράκη.

Ακολούθησε ανοιχτή διαδικτυακή ομιλία από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της ΓΓΕΚ, Δρ. Αντώνιο Γυπάκη, με θέμα «Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027». Την παρουσίαση παρακολούθησαν ζωντανά τα Μέλη των τριών Ιδρυμάτων, που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Γενικό Γραμματέα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΤΕ, συζήτησε με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ξεναγήθηκε σε υποδομές και ερευνητικά εργαστήρια. Επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για Ανάλυση DNA και Βιοϊατρική Απεικόνιση. Στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Αττοδευτερολέπτων, όπου έγινε επίδειξη της γραμμής παραγωγής των πιο ισχυρών Αττοδευτερολέπτων παλμών φωτός στον κόσμο. Στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ο κ. Κυριαζής επισκέφθηκε τα εργαστήρια Πρωτεωμικής ανάλυσης και Δυναμικής δομικής βιολογίας. Στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ξεναγήθηκε σε χώρους προσομοίωσης έξυπνων περιβαλλόντων και έγινε επίδειξη καινοτόμων υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης, πρωτοποριακών διαδραστικών συστημάτων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, καθώς και καινοτόμων συστημάτων υπολογιστικής όρασης. Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, με δραστηριότητες που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε:

«Κατά την επίσκεψή μου στο ΙΤΕ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη του Ιδρύματος για την Προσεχή Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, να ενημερωθώ για τα επιτεύγματά του, από την ίδρυσή του μέχρι τώρα, αλλά και να επισκεφθώ Ινστιτούτα του Ιδρύματος. Η όλη επίσκεψη μου άφησε άριστες εντυπώσεις για τα ερευνητικά αποτελέσματα του ΙΤΕ, το οποίο δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της Έρευνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία τόσο τον Πρόεδρο, Καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, όσο και όλα τα στελέχη του Ιδρύματος, τα οποία θα ήθελα να συγχαρώ για το πρωτοποριακό έργο που επιτελούν και να ευχηθώ στο μέλλον να έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να ευοδωθεί ο κοινός μας στόχος, να φέρουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Έρευνας και της Καινοτομίας, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργασθούν σε ιδρύματα του βεληνεκούς του ΙΤΕ».

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, επεσήμανε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Θανάση Κυριαζή. Η επίσκεψη του κ. Κυριαζή στο ΙΤΕ σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής ανάπτυξης. Η αναγνώριση της αξίας της Επιστήμης και της Έρευνας είναι πολύ σημαντική, ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστική προοπτική για την ανάπτυξη καινοτομίας βασισμένης στη γνώση, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό κοινωνικής προόδου και ευημερίας. Αυτό είναι άλλωστε και το εφαλτήριο για τον πραγματικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας».