Θεραπεύοντας με Φως
Γιατί οι γιατροί και οι ερευνητές θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα | Νέα

Ανακοινώσεις

20.04.2011

Θεραπεύοντας με Φως
Γιατί οι γιατροί και οι ερευνητές θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα

Κατά αυτούς, η συνεργασία μεταξύ ερευνητών και ιατρών είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή ανακαλύψεων των ερευνητικών εργαστήριων στην ιατρική.

Την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, ξεκινάει μια σημαντική συνάντηση, όπου πάνω από 50 ειδικοί από όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν πως μπορούν οι νέες ερευνητικές εξελίξεις να ενσωματωθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης, ανοίγοντας έτσι τον πιο αποτελεσματικό δρόμο για την αντιμετώπιση ασθενειών που απειλούν την υγεία.

Η συνάντηση αυτή που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα εστιασθεί στον τομέα της Βιοφωτονικής, όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που βασίζονται στο φως για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουν νέες εφαρμογές που αφορούν τη χρήση του φωτός στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, στην οδοντιατρική και στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, και στην ανοσολογία να συναντηθούν και να συνεργαστούν άμεσα με φυσικούς που έχουν ειδίκευση στα λέιζερ, με lab-on-a-chip τεχνολόγους, και με ειδικούς στην ανάπτυξη μικροσκοπίων. Η ομάδα που θα σχηματισθεί θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέες «γέφυρες» συνεργασίας με στόχο την κατανόηση, την διάγνωση και την αντιμετώπιση νέων αναγκών στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Η συνάντηση διοργανώνεται από την Photonics4life, μία πανευρωπαϊκή κοινοπραξία που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., συμμετέχουν συνολικά 13 Ιδρύματα-εταίροι και δημιουργήθηκε προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των θετικών επιστημών και της ιατρικής. Το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ είναι το μόνο ελληνικό Ινστιτούτο που συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Μιλώντας πριν την εκδήλωση ο συντονιστής της κοινοπραξίας, Καθηγητής Jurgen Popp είπε: «Φανταστείτε σήμερα την ιατρική χωρίς ακτίνες Χ ή μικροσκόπια - εφευρέσεις που αναπτύχθηκαν από φυσικούς πριν από πολύ καιρό. Στον 21ο αιώνα, η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του AIDS, καθώς και νέων απειλών πανδημίας αποτελούν πρόκληση για την ιατρική κοινότητα».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «μία σημαντική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι τεχνολογίες αιχμής που αποτελούν αποτέλεσμα ερευνών σε τομείς όπως η φυσική, η μηχανική, η χημεία και η βιολογία εφαρμόζονται τάχιστα στην ιατρική πρακτική. Για αυτό, πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης ασθενειών που απειλούν την υγεία είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών που προέρχονται από αυτούς τους διαφορετικούς τομείς των θετικών επιστημών και της ιατρικής».

Η συνάντηση περιλαμβάνει ομιλίες από κορυφαίους ειδικούς από το Ηράκλειο Κρήτης, όπως την Δρ. Μαρία Φαρσάρη, ερευνήτρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και διοργανώτρια της εκδήλωσης, καθώς και τον Δρ. Γιάννη Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Φαρσάρη, «Η οικονομική και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει ιδανικά να είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ως εκ τούτου είναι πιο σημαντικό από ποτέ η επιστημονική και ιατρική κοινότητα να ενώσουν τις προσπάθειές τους».

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Δρ. Μαρία Φαρσάρη
ΙΗΔΛ-ΙΤΕ
E-mail: mfarsari@iesl.forth.gr