25 Χρόνια Αστεροσκοπείο Σκίνακα | Νέα

24.05.2011

25 Χρόνια Αστεροσκοπείο Σκίνακα

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2011



Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα θα λάβουν χώρα την Κυριακή 29 Μαΐου εορταστικές εκδηλώσεις στο Σκίνακα και τα Ανώγεια.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής, σε χώρο που παραχωρήθηκε στη κορυφή Σκίνακα του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων, από το Δήμο Ανωγείων.

Το πρώτο τηλεσκόπιο 30 εκατοστών ευρέως πεδίου εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 1986. Το 1995 εγκαινιάστηκε το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων το οποίο είναι και το μεγαλύτερο εν λειτουργία τηλεσκόπιο της Ελλάδας. Το έτος 2006 εγκαταστάθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν τηλεσκόπιο 60 εκατοστών που λειτουργεί ρομποτικά και μέσω διαδικτύου.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

α) Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης συγκρίσιμες μόνο με εκείνες των μεγάλων αστεροσκοπείων του κόσμου

β) Διαθέτει πρωτοπορειακά όργανα παρατήρησης όπως Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου. Μάλιστα η πρώτη στην Ελλάδα ψηφιακή κάμερα CCD (δέκτες CCD βρίσκoνται σήμερα σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα) εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο του Σκίνακα το φθινόπωρο του 1986

γ) Συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα στο πεδίο της Αστροφυσικής και παράλληλα συμβάλλει στη σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών στην Αστρονομία. Παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα περιλαμβάνονται σε περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως

ΣΚΙΝΑΚΑΣ
11:45 Aφιξη στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα
12:00 Χαιρετισμοί
12:30 Κέρασμα
13:00 Ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο

ΑΝΩΓΕΙΑ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
16:00 Προσφώνηση Δημάρχου Ανωγείων
16:10 Ομιλία Γιάννη Παπαμαστοράκη με θέμα «25 Χρόνια Αστεροσκοπείο Σκίνακα»
17:00 Εγκαίνια Έκθεσης Αστρονομικής Φωτογραφίας
«Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέα το Σύμπαν»

Τις βραδυνές ώρες και μέχρι 23:00 το Αστεροσκοπείο Σκίνακα θα είναι ανοιχτό στο κοινό για ξεναγήσεις και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.


Πρόσκληση: 25 χρόνια Αστεροσκοπείο Σκίνακα