Ημερίδα από το ΙΤΕ «Περιβαλλοντικές Προκλήσεις: Ρύπανση και Οικολογία» | Νέα

Εκδηλώσεις

Ημερίδα_από_το_ΙΤΕ_«Περιβαλλοντικές_Προκλήσεις:_Ρύ
04.11.2021
16:00 - 19:30

Ημερίδα από το ΙΤΕ «Περιβαλλοντικές Προκλήσεις: Ρύπανση και Οικολογία»

Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο “ENVIRONMENTAL CHALLENGES: POLLUTION AND ECOLOGY”, διοργανώνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στην αγγλική γλώσσα, στις 04 Νοεμβρίου 16:00 - 19:30. Η Ημερίδα διεξάγεται με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ARCHERS “Advancing Young Researchers’ Human Capital in Cutting Edge Technologies in the Preservation of Cultural Heritage and the Tackling of Societal Challenges ”, το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Σπύρο Αναστασιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ. Η θεματική αυτή Ημερίδα είναι η τρίτη στη σειρά μετά τις αντίστοιχες σε Πολιτιστική Κληρονομιά και Ενέργεια.

Η Ημερίδα στοχεύει να αναδείξει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος (στον αέρα, στο έδαφος και στο νερό) και τις απειλές του οικοσυστήματος. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τις σχετικές τεχνολογίες και τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Την ευθύνη της οργάνωσης της Ημερίδας έχουν ο Δρ. Εμμανουήλ Σκαρσουλής από το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) και o Καθ. Σπυρίδων Πανδής από το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα δώσουν προσκεκλημένες ομιλίες o Καθ. Αθανάσιος Νένες από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) με θέμα: «Σωματίδια στην Ατμόσφαιρα και η επίδρασή τους στο κλίμα, την δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα» και ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής από το Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» με θέμα: «Νομαδικοί γίγαντες στις ελληνικές θάλασσες. Θα τους επιτρέψουμε να επιβιώσουν;». Επίσης, θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο τέσσερις νέοι Επιστήμονες, υπότροφοι στο πλαίσιο του έργου ARCHERS.

Το έργο ARCHERS είχε ως στόχο την υποστήριξη νέων ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους στους ερευνητικούς τομείς της πολιτισμικής κληρονομιάς και της αντιμετώπισης κοινωνικών προκλήσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας, στους οποίους τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα αιχμής, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει Ημερίδα στον τομέα της υγείας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές, όπως και τον τρόπο παρακολούθησης και συμμετοχής του κοινού παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://archers.iesl.forth.gr/environment-environmental-challenges-pollution-and-ecology-4-11-2021/