Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 71 η Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης | Νέα

Ανακοινώσεις

Το_Ίδρυμα_Τεχνολογίας_και_Έ
06.09.2006

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 71 η Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) συμμετέχει στην 71η ΔΕΘ (περίπτερο 7) που φέτος έχει κεντρικό θέμα την “Καινοτομία”, παρουσιάζοντας τις ακόλουθες εφαρμογές και τεχνολογίες:

  1. Κυψέλες καυσίμου:
    μια υψηλής απόδοσης τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, που μετατρέπει με συνεχή τρόπο τη χημική ενέργεια του πλέον καθαρού καυσίμου (Η 2 ) σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Τα κελιά καυσίμου πολυμερικής μεμβράνης (PEMFC) είναι οι πιο ελπιδοφόροι υποψήφιοι για χρήση σε μέσα μεταφοράς. Το ενδιαφέρον με την τεχνολογία αυτή είναι ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον εξαιτίας της μειωμένης έως μηδενικής ρυπογόνου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της μηδενικής ηχορύπανσης.
  2. Νέες Ρομποτικές πλατφόρμες: To ρομποτικό σύστημα «ΝΗΡΗΪΣ» είναι μια νέα βιομιμητική ρομποτική πλατφόρμα που αποσκοπεί στην πρόσβαση σε δύσκολα και ανώμαλα εδάφη και συνδυάζει κυματοειδείς μεταβολές του σχήματος του αρθρωτού σώματός του με κινήσεις των πλευρικών του παραποδίων για να κινηθεί σε στερεό ή μη υπόστρωμα (άμμο, λάσπη, χαλίκια, κλπ.). Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του ρομποτικού συστήματος Νηρηΐς επιτρέπουν τη διερεύνηση προβλημάτων κίνησης που άπτονται σημαντικών εφαρμογών, όπως της υποβοήθησης διαδικασιών έρευνας και διάσωσης, ενδοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και της εξερεύνησης άλλων πλανητών.
    Τη ρομποτική πλατφόρμα “ΞΕΝΙΟΣ” που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη νέων συστημάτων σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους
  3. Καθολικά Προσβάσιμα Παιχνίδια Υπολογιστών (Universally Accessible Games): UA – CHESS , ένα ηλεκτρονικό σκάκι, το οποίο μπορεί να παιχτεί μέσω οποιουδήποτε πλοηγού, από άτομα με διαφορετικές ικανότητες και προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία και Access Invaders , μια καθολικά προσβάσιμη έκδοση του κλασικού παιχνιδιού Space Invaders.
  4. Εφαρμογές γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης: πληροφοριακά συστήματα τα οποία έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης, επεξεργασίας και παρουσίασης χωρικών δεδομένων και τεχνικές για την μελέτη περιβαλλοντικών προβλημάτων και φαινομένων.
  5. Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Κρήτη: Μεσογειακές Πολιτισμικές διαδρομές” , που αφορά στη δημιουργία ενός πολιτισμικού πληροφοριακού συστήματος για την ανάδειξη σε ψηφιακή μορφή και διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Κρήτης, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους νεότερους και σύγχρονους χρόνους.
  6. Εφαρμογές της Νέας Βιολογίας: γενετική τροποποίηση των εντόμων (μεσογειακή μύγα και δάκος) με τελικό στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ημερίδων που διοργανώνει η ΓΓΕΤ με θεματικές ενότητες “Τεχνολογία στην Υγειά” και “Τεχνολογία στην Πολιτισμό” θα δοθούν αντιστοίχως οι ακόλουθες ομιλίες:

  • “Βιοϊατρική Πληροφορική: απαραίτητη στις νέες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους και στη διαχείριση της ποικιλόμορφης Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας” και
  • “Σημασιολογική ολοκλήρωση πολιτισμικής πληροφορίας”

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το:
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΙΤΕ
Τηλ. 2810 391510, Fax: 2810 391513
E-mail: ekat@admin.forth.gr