Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2011 στη Βιολογία: Βασική και Εφαρμοσμένη Ιολογία, 11 - 15 Ιουλίου 2011 | Νέα

Ανακοινώσεις

04.07.2011

Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2011 στη Βιολογία: Βασική και Εφαρμοσμένη Ιολογία, 11 - 15 Ιουλίου 2011

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διοργανώνει για Ενδέκατο συνεχές έτος στο Ηράκλειο τις σεμιναριακές διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, "The Onassis Foundation Science Lecture Series".

Οι Διαλέξεις Ωνάση 2011, που θα διεξαχθούν από 11-15 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχουν ως αντικείμενο την πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη περιοχή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στη Βιολογία και την Ιατρική, την Ιολογία (Βασική και Εφαρμοσμένη Ιολογία - Basic and Applied Virology).

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής Harald zur Hausen (Cancer Research Centre, Γερμανία), βραβείο Νόμπελ (2008).

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen πήγε ενάντια στο τρέχον δόγμα, πιθανολογώντας ότι ο ογκογόνος ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καρκίνο στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας, τον δεύτερο πιο κοινό καρκίνο ανάμεσα στις γυναίκες.

Διαπίστωσε ότι το DNA του ιού ήταν παρόν στους όγκους, αλλά χωρίς παραγωγή ιοσωματίων, όπου και ήταν ανιχνεύσιμο με ειδικούς ανιχνευτές. Ανακάλυψε ότι οι HPV αποτελούν μια ετερογενή οικογένεια ιών ορισμένοι τύποι από τους οποίους προκαλούν καρκίνο. Η ανακάλυψη του οδήγησε στον χαρακτηρισμό του κύκλου της ιικής μόλυνσης, στην κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης καρκινογένεσης από τον ιό HPV και στην ανάπτυξη προφυλακτικών εμβολίων ενάντια στην ιική προσβολή.

Οι ιοί, οι μικρότερες βιολογικές μονάδες ζωής στη Γη με πρωτεϊνική δομή, είναι περισσότερο γνωστοί σε όλους μας σαν ενοχλητικοί έως επικίνδυνοι ή και θανατηφόροι παράγοντες πολλών ασθενειών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Βιολογία των ιών, η Ιολογία, αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που μελετά τη σημαντική επίδραση των ιών στην υγεία του ανθρώπου καθώς και τις συνακόλουθες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τους.

Στο πλαίσιο του φετινού Κύκλου Σεμιναριακών Διαλέξεων Ωνάση, οι άλλοι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές:
* Karen Beemon, Professor, Johns Hopkins University, USA
* Elliot Kieff, Professor, Harvard Medical School, USA
* Eva Klein, em. Professor, Karolinska Institutet, Sweden
* Γιώργος Παυλάκης, National Cancer Institute, USA
* Naomi Rosenberg, Professor, Tufts Medical Center, Boston, USA
* Φίλιππος Τσίχλης, Tufts University, USA

θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε θερμά μέτωπα της Ιολογίας, αλλά και την εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης που στην πορεία της οδήγησε στα μεγάλα επιτεύγματα του κλάδου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους ρετροϊούς, από τους οποίους μάθαμε πολλά για τα ογκογονίδια, δηλ. τα γονίδια εκείνα που μεταλλαγμένες μορφές τους ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου. Ειδικότερα, θα συζητηθούν σημαντικά θέματα και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών αναφορικά με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

Αντίστοιχες αναφορές θα γίνουν για έναν άλλο ιό που παίζει σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση, τον EBV. Τέλος, θα γίνει ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με τύπους του ιού HPV οι οποίοι ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Ως συνέχεια μιας μακράς παράδοσης στην καταπολέμηση των ιογενών ασθενειών, ο καρκίνος του τραχήλου είναι η πρώτη μορφή καρκίνου για την οποία υπάρχει πλέον διαθέσιμο εμβόλιο που αναπτύχθηκε με βάση τα πορίσματα μακρόχρονης μελέτης του ιού HPV, για την οποία ο κεντρικός ομιλητής των φετινών Διαλέξεων Ωνάση Καθηγητής Harald zur Hausen (Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο) τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2008.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου και ώρα 8 μμ στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ ο Καθηγητής Harald zur Hausen θα δώσει Δημόσια Ομιλία (στην Αγγλική) με θέμα: "Roots and Developments in Understanding the Role of Infectious Agents in Human Cancers". Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό το οποίο και προσκαλείται να τη παρακολουθήσει.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση, που διοργανώνονται φέτος για ενδέκατη συνεχή χρονιά από το Ωνάση σε συνεργασία με το ΙΤΕ, έχουν καταξιωθεί ως ένας διεθνώς πρωτοποριακός θεσμός. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι μεταξύ των Καθηγητών των Διαλέξεων μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται 11 κάτοχοι Βραβείων Νόμπελ.

Στόχος των Διαλέξεων είναι η περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, αλλά και μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών, από τον χώρο των Θετικών Επιστημών. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής για 35 Έλληνες και 15 ξένους φοιτητές που επιλέγονται με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και στους οποίους απονέμεται Δίπλωμα συμμετοχής στις Διαλέξεις, μετά από επιτυχή παρακολούθηση.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Διαλέξεων Ωνάση είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης.

Λεπτομερείς πληροφορίες για τις Διαλέξεις Ωνάση 2011:
http://www.forth.gr/onassis/index.php?show=2011-07-11
τηλ: 2810 394269, κα Ειρήνη Ταλιούρη, email : OnassisF@admin.forth.gr