Συνεδριο σε πρωτοποριακες τεχνολογιες συντηρησης στο πλαiσιο της Ελληνοκινεζικης Συνεργασιας | Νέα

Εκδηλώσεις

Συνεδριο_σε_πρωτοποριακες_
21.12.2021 - 22.12.2021

Συνεδριο σε πρωτοποριακες τεχνολογιες συντηρησης στο πλαiσιο της Ελληνοκινεζικης Συνεργασιας

Διακρατικό διεπιστημονικό συνέδριο έλαβε χώρα υβριδικά στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας με αφορμή την εναρκτήρια εκδήλωση για την ίδρυση Κοινού Εργαστηρίου σε Τεχνολογίες Συντήρησης Έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τίτλο «China-Greece Belt and Road Joint Laboratory on Cultural Heritage Conservation Technology». Το συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο του Ανακτόρου (Palace Museum) στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, παρουσίασε την έρευνα και τα αποτελέσματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον πρώτο έτος της διακρατικής αυτής συνεργασίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν από την Κινεζική πλευρά ο Δρ. Li Wei, Δ/ντής του τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Δρ. Dai Gang, Δ/ντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας (MOST), ο Δρ. Wang Xudong, Διευθυντής, και η Δρ. Zhao Guoying, υποδιευθύντρια του Μουσείου του Ανακτόρου. Από την ελληνική πλευρά, χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Κ. Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, Καθ. κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Ακολούθησαν ομιλίες σε θεματικές περιοχές σχετικές με την χρήση των λέιζερ για την διάγνωση, ανάλυση και αποκατάσταση αντικειμένων και μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τη διεπιστημονική συνέργεια στην αρχαιολογία και τη συντήρηση αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μέταλλο, στις οποίες συμμετείχαν ερευνητές από τις δύο χώρες. Από Ελληνικής πλευράς παρουσίασαν εργασίες ο Καθ. κ. Δημήτριος Άγγλος (Τμ. Χημείας του Παν. Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΗΔΛ), ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνολογίας και εφαρμογών φασματοσκοπίας Λέιζερ σε αντικείμενα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Δρ. Παρασκευή Πουλή (ΕΛΕ Β’ ΙΗΔΛ) η οποία παρουσίασε βασικές αρχές που διέπουν τον καθαρισμό αντικειμένων και έργων τέχνης με λέιζερ μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα εφαρμογών τους, και η κ. Βασιλική Αργυροπούλου, Καθηγήτρια του Παν. Δ. Αττικής, η οποία παρουσίασε ομιλία πάνω στην χρήση πράσινων μεθόδων για τη διατήρηση των αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μέταλλο.

Από κινεζικής πλευράς, οι ομιλίες εστιάσθηκαν στην τεχνική περιγραφή ενός νέου συστήματος λέιζερ που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας, στις πρακτικές που ακολουθούνται κατά την ανασκαφή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαιολογικού χώρου θυσιών του Sanxingdui, σε μεθόδους στατιστικής ανάλυσης και έρευνας σχετικά με τα χαρακτηριστικά διάβρωσης του χαλκού από την ανασκαφή της Jiangsu και, τέλος, στις αναλύσεις τυπικών προϊόντων διάβρωσης του χαλκού από την ανασκαφή στο Sanxingdui.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε μεθόδους απεικόνισης και ανάλυσης με χρήση ακτίνων-Χ για την μελέτη αρχαιολογικών αντικειμένων από μέταλλο καθώς και μεθόδους πληροφορικής για την ψηφιακή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από Ελληνικής πλευράς, η συντηρήτρια και υποψήφια Διδάκτωρ Αμαλία Σιάτου αναφέρθηκε σε θέματα τεκμηρίωσης της κατάστασης διατήρησης με χρήση Reflectance Transformation Imaging (Απεικόνιση Ανακλαστικού Μετασχηματισμού), η Δρ. Μαρία Θεοδωρίδου από το Ινστ. Πληροφορικής του ΙΤΕ περιέγραψε την μετατροπή δεδομένων σε σημασιολογικά γραφήματα με χρήση του προτύπου CIDOC CRM, ο Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος από το Ινστ. Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ συζήτησε την πρόοδο στις εφαρμογές της γεωπληροφορικής για τη διαχείριση πολιτιστικών χώρων.

Από κινέζικής πλευράς παρουσιάστηκαν θέματα τεχνικής εξέλιξης και εφαρμογών υπολογιστικής τομογραφίας στην προστασία των κειμηλίων, θέματα μελέτης των αντικειμένων του Μουσείου του Ανακτόρου με πολυφασματική απεικόνιση, καθώς και νέες μέθοδοι για τον ακριβή έλεγχο της τρισδιάστατης συλλογής δεδομένων πολιτιστικών κειμηλίων.

Το συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο ερευνητικών ομάδων με τελικό στόχο την από κοινού εκπόνηση έρευνας, τόσο σε θέματα εφαρμογών λέιζερ για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό των μοναδικών έργων που φιλοξενεί το Μουσείο του Ανακτόρου, καθώς και σε άλλους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου δραστηριοποιείται το ΙΤΕ, όπως π.χ. θέματα ψηφιακής τεκμηρίωσης των έργων αλλά και των αναλύσεων και επεμβάσεων που έλαβαν χώρα σε αυτά, τρισδιάστατης καταγραφής αντικειμένων και μνημείων, γεωδιασκόπησης χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με επίγειες ή απομακρυσμένες μεθόδους κ.α.