Συγκρότηση Δικτύου Επιτροπών Ισότητας Φύλων των Ερευνητικών Κέντρων & Ινστιτούτων | Νέα

Ανακοινώσεις

Συγκρότηση_Δικτύου_Επιτροπ
13.04.2022

Συγκρότηση Δικτύου Επιτροπών Ισότητας Φύλων των Ερευνητικών Κέντρων & Ινστιτούτων

Με πρωτοβουλία της Εκπροσώπου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) Δρ. Μαρίας Κλάπα, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2022 η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) δεκατριών (13) Ερευνητικών Φορέων της χώρας κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός άτυπου Πανελλαδικού Δικτύου των ΕΙΦ των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων. Τη δημιουργία του Δικτύου συμφώνησαν οι ΕΙΦ από: το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), καθώς και εκπρόσωπος από την υπό σύσταση ΕΙΦ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Το Δίκτυο αναμένεται να βοηθήσει στην αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή καλών πρακτικών, ανάπτυξη συνεργασιών, οργάνωση κοινών εκδηλώσεων και δράσεων και δημιουργία διευρυμένων ομάδων εργασίας σε θέματα της αρμοδιότητας των ΕΙΦ μεταξύ των Φορέων. Στη συνάντηση, αποφασίστηκε να υπάρχει εναλλαγή στον συντονισμό του Δικτύου κάθε δύο χρόνια και την πρώτη θητεία ανέλαβε η Δρ. Μαρία Κλάπα. Σε επόμενη συνάντηση θα αποφασιστεί το πλαίσιο αρχών λειτουργίας του Δικτύου και οι άμεσες δράσεις του.

Το Δίκτυο θα βρίσκεται σε συνέργεια με το αντίστοιχο Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ που έχει ήδη δημιουργηθεί στις 6 Οκτωβρίου 2020. Στη συνάντηση συμμετείχε η κ. Δήμητρα Κογκίδου, Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ και Πρόεδρος της ΕΙΦ του ΑΠΘ, απευθύνοντας χαιρετισμό και παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δράσεις του Δικτύου ΕΙΦ των ΑΕΙ.

Τη συνάντηση χαιρέτησε επίσης η κα Ντία Αναγνώστου, Επίκουρη Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρος της ΕΙΦ του Παντείου Παν/μίου και συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση του έργου «Καταπολεμώντας τις έμφυλες ανισότητες στην έρευνα και στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα (GENDRHED)», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Active Citizens Fund.