Επίσκεψη Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στο ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Επίσκεψη_Αντιπροέδρου_Ευρω
04.10.2022

Επίσκεψη Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στο ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέφθηκε, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, για τις δραστηριότητες, τα επιτεύγματα και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ιδρύματος. Μαζί με τον Αντιπρόεδρο, παρόντες ήταν και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό.

Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ
κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρ. Επιτροπής
κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

κ. Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου
κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρ. Επιτροπής
κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Ο Αντιπρόεδρος ενημερώθηκε για τις δράσεις του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, και ακολούθησε επίσκεψη στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Enzyquest, start up του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, και την εταιρεία νανοτεχνολογίας Biomimetic, spin off του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον ξεναγήθηκε στα εργαστήριά τους, ενημερώθηκε για την πορεία τους από το στάδιο της έρευνας, την έμπνευση της καινοτόμου ιδέας, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, την προσέλκυση επενδυτών, μέχρι την ίδρυση των εταιρειών και τη διασύνδεση με τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τα στελέχη των εταιρειών για την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία τους.

Στη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης, με τον Δ/ντη,
Δρ. Γεώργιο Παπαμιχαήλ

Παρουσίαση της Enzyquest, από τον Δρα Δημήτρη Κουτσιούλη (CEO) Στο εργαστήριο της Enzyquest

Παρουσίαση της Biomimetic, από τον συνιδρυτή της, Αλέξανδρο Μιμίδη

Στο εργαστήριο της Biomimetic

Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, εμβληματικού έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους προσομοίωσης της ‘Έξυπνης Τάξης’, του ‘Έξυπνου Σπιτιού’ και του ‘Έξυπνου Θερμοκηπίου’, όπου είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με διαδραστικά συστήματα, ευφυή περιβάλλοντα και εφαρμογές Εκτεταμένης Πραγματικότητας. Επιπλέον, επισκέφτηκαν την πρωτοποριακή υποδομή στην οποία διεξάγονται μελέτες για την αξιολόγηση της ευχρηστίας και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας εφαρμογών λογισμικού και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ακολουθώντας τις αρχές της ανθρωποκεντρικής σχεδίασης και της καθολικής πρόσβασης που πρεσβεύει το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τεχνολογίες που αναπτύσσει το Εργαστήριο στο πλαίσιο έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το έργο DARLENE στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται ένα φορετό σύστημα που ενσωματώνει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Επαυξημένης Πραγματικότητας και το οποίο βοηθάει τις Αστυνομίες Ευρωπαϊκών χωρών στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστ. Πληροφορικής, με τον καθ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, Δ/ντή του Ινστιτούτου και Αντιπρόεδρο ΔΣ ΙΤΕ, και τον επικεφαλής του προγράμματος καθ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη Eπίδειξη διαδραστικού χάρτη, από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Δρα Αστέριο Λεωνίδη