Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Ιωάννη Παπαδάκη | Νέα

Ανακοινώσεις

Το_ΔΣ_του_ΙΤΕ_για_την_απώλεια_του_Ιωάννη_Παπαδάκη
06.12.2022

Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Ιωάννη Παπαδάκη

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλει τον θάνατο του Γιάννη Παπαδάκη, Ιδρυτικού Μέλους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) επί δεκαεννέα έτη, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Δεκεμβρίου 2022, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αγία Γαλήνη στην Κρήτη, το 1936. Απέκτησε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1963, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Courant Institute of Mathematical Sciences το 1967, και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Polytechnic Institute of New York το 1971.

Εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής το 1971 και στη συνέχεια Καθηγητής το 1982 στο University of Rhode Island. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983, όπου εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπηρέτησε ως Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (1983-1986) και ως Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών (1983-1985, 1991-1993). Ήταν ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη θέση αυτή υπηρέτησε δεκατρία έτη (1983-1996) και υπό την ηγεσία του διαμορφώθηκε ο σύγχρονος και κατά τα διεθνή πρότυπα χαρακτήρας της Σχολής. Το 1985 ίδρυσε το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) του ΙΤΕ, στο οποίο ήταν Διευθυντής επί δεκαεννέα έτη (1985-2004). Το ίδιο διάστημα ήταν μέλος του ΔΣ του ΙΤΕ, και του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Διακεκριμένου Μέλους» του ΙΤΕ το 2004. Η επιρροή του στη διαμόρφωση του επιστημονικού οικοσυστήματος της Κρήτης, το οποίο σήμερα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την αριστεία και την εξωστρέφεια του, ήταν καθοριστική και πολυεπίπεδη.

Αντικείμενο της έρευνάς του αποτέλεσαν τα εφαρμοσμένα και υπολογιστικά μαθηματικά, την ανάπτυξη των οποίων υπηρέτησε και υποστήριζε πάντα. Υπό την καθοδήγησή του, τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στη Χώρα απέκτησαν σύγχρονο προσανατολισμό και διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο. Συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία δομών αλλά και στην πρόσληψη εξαιρετικών νέων επιστημόνων. Η υποστήριξη των νέων ερευνητών ήταν πάντα βασική του προτεραιότητα και επιδίωξη.

Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή συντονιστής σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων ερευνητικών δημοσιεύσεων στον χώρο των εφαρμοσμένων και υπολογιστικών μαθηματικών. Από το 2005 διοργάνωνε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή συνέδρια στον τομέα της υποβρύχιας ακουστικής.

Ο Γιάννης Παπαδάκης υπήρξε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους και συνεργάτες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα του ΙΤΕ και της Κρήτης.

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Διοικητικό Συμβούλιο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ηράκλειο, 6 Δεκεμβρίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε., σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την είδηση του θανάτου του εξαίρετου Επιστήμονα Ιωάννη Παπαδάκη, Ιδρυτικού Στελέχους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (1985-2004), εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του και ομόφωνα αποφασίζει:

  1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια και τους συνεργάτες του εκλιπόντος, εκφράζοντας τα θερμότατα συλλυπητήριά του.
  2. Να δημιουργήσει τραπεζικό λογαριασμό για κατάθεση δωρεών, με στόχο την ενίσχυση φοιτητών μέσω υποτροφιών, στον οποίο το ΔΣ θα καταθέσει το αρχικό ποσό των 3.000 ευρώ
    (Στοιχεία Λογαριασμού: GR43 0172 7550 0057 5510 7965 415).
  3. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τύπο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε.

Ο Πρόεδρος:

Τα Μέλη:

Νεκτάριος Ταβερναράκης

Σπύρος Αναστασιάδης

Ιωάννης Βόντας

Μαρία Κλάπα

Χαράλαμπος Μακριδάκης

Βασίλης Μπουργανός

Νικόλαος Πασαδάκης

Δημήτρης Πλεξουσάκης

Αγγελική Χαρίκλεια Χαρλαύτη

Βασίλειος Χαρμανδάρης

Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης

Σάββας Χριστοφορίδης

Σχετικό αρχείο

20221206163843_John_S_Papadakis2.jpg