Στους καθηγητές Μιχαήλ Φαρδή και Λάμπρο Λιάβα το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Στους_καθηγητές_Μιχαήλ_Φαρδή_και_Λάμπρο_Λιάβα_το__
22.12.2022

Στους καθηγητές Μιχαήλ Φαρδή και Λάμπρο Λιάβα το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, η 32η τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Το Βραβείο απενεμήθη από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το 2021 στον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, Μιχαήλ Φαρδή, και για το 2022 στον Καθηγητή Εθνικομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Λιάβα.

Την τελετή άνοιξε η Καθηγήτρια κ. Μαρία Ευθυμίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου, ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Καθηγητής κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης μίλησε για το ιστορικό του Βραβείου. Το έργο του Μιχαήλ Φαρδή παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Θεοδόσης Τάσιος και στη συνέχεια ο βραβευόμενος έδωσε ομιλία με θέμα «Σκυρόδεμα και Αντισεισμικές Κατασκευές: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του κ. Λάμπρου Λιάβα από την κ. Μαρία Ευθυμίου και στη συνέχεια ο τιμώμενος έδωσε ομιλία με θέμα «Μουσικήν ποίει και εργάζου!...».

Στην τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καθ. κ. Ευάγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρ. Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. κ. Κώστας Φωτάκης. Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κ. Χρήστος Ταραντίλης, ο Βουλευτής ΝΔ, κ. Σπύρος Πνευματικός, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Ακαδημαϊκοί, Πρόεδροι Ερευνητικών Κέντρων, Πανεπιστημιακοί, και πλήθος συναδέλφων και μαθητών των Μιχαήλ Φαρδή και Λάμπρου Λιάβα.

Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από τότε που το ΙΤΕ θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, έναν θεσμό που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και αφοσίωση στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Η τιμή στους δασκάλους και ερευνητές Μιχαήλ Φαρδή και Λάμπρο Λιάβα μας φέρνει στον νου τους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Μαυραντώνη Καλλιρόη, Επιτροπή Βραβείου Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Τηλ.: 2810391509, Email: kalliroi@admin.forth.gr