Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2023» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας | Νέα

Εκδηλώσεις

Διακεκριμένη_Διάλεξη_«Νικό
19.10.2023 - 19.10.2023
14:00

Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2023» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Την 5η ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης» θα δώσει για το 2023 o διακεκριμένος αστροφυσικός Steven Balbus, κάτοχος της έδρας Αστρονομίας Savilian στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (ΗΒ). Η διάλεξη του καθηγητή Balbus, η οποία θα ακολουθήσει τη δημόσια τελετή αναγόρευσης, θα είναι ανοιχτή για το κοινό στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Understanding black holes from stars destroyed by tidal forces» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 στις 14.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο «Γ. Λιάνης» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

Ο τιμώμενος Καθηγητής Balbus είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για καθοριστικής σημασίας ανακαλύψεις στο πεδίο της θεωρητικής αστροφυσικής, και ειδικότερα σε θέματα που σχετίζονται με βαρυτική αστάθεια στη μεσοαστρική ύλη καθώς και δίσκους προσαύξησης γύρω από μελανές οπές. Το φαινόμενο της «μαγνητοπεριστροφικής αστάθειας» είναι γνωστό ως «Balbus-Hawley» προς τιμήν του. Επιπλέον, έχει λάβει μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία μεταξύ των οποίων τα:

  • Wolfson Research Merit Award of the Royal Society, 2013
  • Shaw Prize (με τον J.F. Hawley), 2013 (γνωστό και ως «Νόμπελ της Ανατολής» και συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο $1.2 εκατομμυρίων)
  • Μέλος της US National Academy of Sciences, 2015
  • Fellow of the Royal Society, 2016
  • Eddington Medal της Royal Astronomical Society, 2020
  • Dirac Medal, 2021

Από το 2004 έως το 2012 ο καθηγητής Balbus ήταν κάτοχος της έδρας «Professeur des Universités» στο École Normale Supérieure στο Παρίσι (Γαλλία).

H Διακεκριμένη Διάλεξη «Ν. Κυλάφης» («Nick Kylafis» Distinguished Lecturership) θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, σε αναγνώριση της εξέχουσας 35ετούς επιστημονικής και διοικητικής συνεισφοράς του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενου Μέλους ΔΕΠ του ΙΤΕ, Νικόλαου Κυλάφη. Οι ακατάπαυστες προσπάθειές του για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της αριστείας στην Αστροφυσική στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδρασαν καταλυτικά για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το 2018.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ φιλοδοξεί ο θεσμός της «Διάλεξης Ν. Κυλάφης» να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία μιας παράδοσης επισκέψεων διακεκριμένων Αστροφυσικών, οι οποίοι θα εμπνέουν με την παρουσία τους τις νεότερες γενιές επιστημόνων που εκπαιδεύονται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και θα επικοινωνούν στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της Κρήτης τα τελευταία επιτεύγματα στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της Θεωρητικής Αστροφυσικής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=TkpBOOwNOxc