12η Διακεκριμένη Διάλεξη «Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης» | Νέα

Ανακοινώσεις

12η_Διακεκριμένη_Διάλεξη_«Α
04.12.2023

12η Διακεκριμένη Διάλεξη «Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης»

Η φετινή 12η Διακεκριμένη Διάλεξη «Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης» του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Royal Theater στην Πάτρα. Η Διακεκριμένη ομιλία δόθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρο Κουτσούκο και Επίτιμο Mέλος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από το 2018. Ο Π. Κουτσούκος διετέλεσε Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ την περίοδο 2005-2007 και Αναπληρωτής Διευθυντής τις περιόδους 1995-1999, 2004-2006 και 2015-2023. Η ομιλία του είχε τίτλο «Οι κρύσταλλοι στην καθημερινότητά μας: Εφαρμογές στην τεχνολογία και στην ιατρική».

Η Διακεκριμένη Διάλεξη “Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης” του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2011 στη μνήμη του Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αλκιβιάδη Χ. Παγιατάκη (1945-2009), και Διευθυντή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (1999-2006) καθώς και Πρόεδρο του ΙΤΕ από το 2006 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στις 29 Νοεμβρίου 2009.

Η φετινή εκδήλωση συνδυάστηκε με τους εορτασμούς των 40 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, Καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, του οποίου η ομιλία είχε τίτλο «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ο ρόλος του στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα» και τον Ιδρυτικό Διευθυντή του ΕΙΧΗΜΥΘ (τώρα ΙΕΧΜΗ), Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών, Γιώργο Παπαθεοδώρου, ο οποίος μίλησε για «Το ΕΙΧΗΜΗΘ (σήμερα ΙΕΧΜΗ) πριν τη δημιουργία του ΙΤΕ και μετά» και προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή της Διακεκριμένης Διάλεξης.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ, Δρ. Θεόφιλος Ιωαννίδης, υπογράμμισε τη συμβολή του Ινστιτούτου στην Πάτρα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτίνοντας επίσης φόρο τιμής στον αείμνηστο Αλκιβιάδη Χ. Παγιατάκη για το έργο του ως Ερευνητή, Καθηγητή, Διευθυντή ΕΙΧΗΜΥΘ και Πρόεδρο του ΙΤΕ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών του ΙΕΧΜΗ, Δρ. Μαρία Κλάπα και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κος Φωκίων Ζαϊμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Καθηγητής Νικόλαος Ασπράγκαθος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Πατρέων, ο Καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών θεμάτων του Παν/μίου Πατρών, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Αϊβαλής, ο Διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Καθ. Βασίλης Λουκόπουλος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ο Καθηγητής Σάββας Χριστοφορίδης, Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΒΕ στα Ιωάννινα και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση