Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) 2023 | Νέα

Ανακοινώσεις

Βραβείο_Εξαίρετης_Πανεπιστ
19.12.2023

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) 2023

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Διονύσιο Κόκκινο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτης Μαχαίρας.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα τρία χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Λίγα λόγια για τον βραβευόμενο, Διονύσιο Φ. Κόκκινο.

Εισήλθε πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957. Μετά το πέρας της ειδικότητός του στην Παθολογία, εκπαιδεύτηκε επί 4 έτη ως Fellow Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό-Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των ΗΠΑ, Texas Heart Institute, στο Houston, λαμβάνοντας τον τίτλο των Boards Παθολογίας και Καρδιολογίας των ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε πανεπιστημιακός Επιμελητής και ερευνητικός συνεργάτης στον «Ευαγγελισμό». Ως Διευθυντής της Καρδιολογικής του Τζανείου Νοσοκομείου και, αργότερα, της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, ανέδειξε τις κλινικές αυτές μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης.

Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ ως το 2005, έγινε Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Από το 2009 είναι διευθυντής και, στη συνέχεια, Πανεπιστημιακός συνεργάτης του Τομέα Καρδιάς – Αγγείων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι συγγραφεύς 4 ελληνικών και 3 διεθνών καρδιολογικών συγγραμμάτων, καθώς και άνω των 500 ξενόγλωσσων εργασιών σε περιοδικά διεθνούς κύρους (30.100 αναφορές, 73 h-index).

Το 2011 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας. Έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με τον τίτλο του Chevalier des Palmes Académiques (2012). Έχει λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη Τάγματος Τιμής, τον Ιανουάριο του 2017, και το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2022.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Μαυραντώνη Καλλιρόη

Επιτροπή Βραβείου Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Τηλ.: 2810391509, Email: kalliroi@admin.forth.gr