Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 88η ΔΕΘ | Νέα

Ανακοινώσεις

Το_Ίδρυμα_Τεχνολογίας_και_Έρευνας_στην_88η_ΔΕΘ
03.09.2024

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 88η ΔΕΘ

Δυναμική παρουσία είχε τo Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 7-15 Σεπτεμβρίου 2024, όπου συμμετείχε με 10 ομιλίες και ποικίλα εκθέματα στο Περίπτερο 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο stand της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).


Πρόγραμμα Ομιλιών

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου

  • 13:55 - 14:00 «Το εμβληματικό έργο "Κέντρο Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης" του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας»

    και
  • 15.00 - 15.30 «Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας»
    Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ
  • 16.00 - 16.30 «smartHealth - Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία»
    Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Συντονιστής του κόμβου smartHEALTH EDIH

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου

  • 12.30 - 13.00 «Από την έρευνα στην αγορά: Εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων»
    Δρ. Κώστας Βαβέκης Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου

  • 17:30-18:00 «Αξιοποίηση της έρευνας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: η συμβολή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης»
    Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης/ΙΤΕ

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου

  • 19.00 -19.30 «Έρευνα Αγοράς, Καινοτομία και Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Στρατηγικές για τον 21ο Αιώνα»
    Δρ. Ευάγγελος Κορομπίλης-Μάγκας, Business and Innovation Consultant, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου

  • 19.00 - 19.30 «Βιώσιμη καινοτομία: Ο αντίκτυπος των ESG κριτηρίων στην καινοτομία»
    Δρ. Αχιλλέας Μπάρλας, Coordinator of Enterprise Europe Network-Hellas, Coordinator of Innovation in SMEs Unit, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου

  • 19:00 - 19:30 «Χαμηλού Κόστους Αισθητήρες για Συσκευασίες Τροφίμων»
    Καθ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ/ΙΤΕ

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

  • 19:00 - 19:30 «Ανασύσταση του αρχαιοπεριβάλλοντος με μεθόδους γεωπληροφορικής»
    Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ
  • 19:30 - 20:00 «Φωτοκατάλυση: Μύθος ή Πραγματικότητα? Η περίπτωση της PCN Materials», βραβευμένης spin off του ΙΤΕ
    Καθ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ/ΙΤΕ

Εκθέματα

  • Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) παρουσίασε τρόπους βελτίωσης της υγιεινής σε εσωτερικούς χώρους με προϊόντα Νανοτεχνολογίας, π.χ. δομικά υλικά και υφάσματα. Τα καινοτόμα αυτά φωτοκαταλυτικά υλικά έχουν την ιδιότητα, με τη βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους, να καταπολεμούν βακτήρια και να καταστρέφουν ιούς, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά, την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Παράγονται υπό μορφή σκόνης, και χρησιμοποιούνται αναμειγνυόμενα με διάφορα υλικά (χρώματα, επιχρίσματα) συμβάλλοντας στον καθαρισμό και απολύμανση κυρίως κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά. Η δράση τους είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Ο επισκέπτης μπόρεσε να δει μία γκάμα διαφορετικών καινοτόμων δομικών υλικών καθώς και τη μείωση των ρύπων σε δοχείο που περιέχει τα καινοτόμα αυτά προϊόντα.
  • Επίσης, το ΙΗΔΛ παρουσίασε καινοτόμα οφθαλμιατρικά ράμματα που επιτρέπουν στον χειρουργό να παρακολουθεί και να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την επιμήκυνση του ράμματος κατά τη συρραφή, στα πλαίσια μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Στόχος είναι η μείωση επιπλοκών, εξαιτίας της ανομοιόμορφης πίεσης κατά τη συρραφή του μοσχεύματος στον οφθαλμό, που υποβιβάζουν την ποιότητα όρασης του ασθενούς. Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτείται από τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Ελλάδα 2.0 «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (έργο ΦΑΕΘΩΝ), με συντονιστή το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και κλινικό εταίρο την Athens Vision με έδρα την Αθήνα.
    https://www.iesl.forth.gr/en/project/phaethon#tab-general.

  • Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) παρουσίασε τις δραστηριότητές του στην Εμβληματική Δράση “Καινοτόμος Φυτοπροστασία και Περιβάλλον” καθώς και άλλες συναφείς δραστηριότητες στο αντικείμενο της πράσινης βιοτεχνολογίας, με σκοπό την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των εντόμων υγειονομικής σημασίας και τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες, με σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους (όπως αυτόματες πλατφόρμες μοριακής διάγνωσης) και πράσινα βιοεντομοκτόνα. (https://www.kainotomosfytoprostasia.gr/ https://www.nextgenbiopest.eu/)

  • Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) παρουσίασε τη Διαδραστική Μακέτα ενός Έξυπνου Θερμοκηπίου, το οποίο αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης καλύπτοντας όλο το φάσμα των καλλιεργητικών δραστηριοτήτων με στόχο την αρμονική συνέργεια μεταξύ του Ανθρώπου και του Έξυπνου Περιβάλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της Αγροδιατροφής (https://ami.ics.forth.gr/el/project/eksypno-thermokipio/

  • Οι επισκέπτες γνώρισαν επίσης, το σύστημα “VR Treasure Hunt”, ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, όπου ο χρήστης καλείται να πλοηγηθεί στον εικονικό κόσμο και να επιλύσει μία σειρά από γρίφους που σχετίζονται άμεσα με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τα δρώμενα (π.χ. περιοδικές εκθέσεις), τα μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα της πόλης του Ηρακλείου. Σκοπός είναι η ανάδειξη και η διασύνδεση των επιλεγμένων διαδρομών με τρόπο που θα διεγείρει το ενδιαφέρον του χρήστη στην άντληση ιστορικών δεδομένων για την πόλη.

  • Μια ακόμη εφαρμογή του ΙΠ που παρουσιάστηκε στην έκθεση, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να ταξιδέψει στον χώρο χρόνο, μέσα από ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, καθώς μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα σε επιλεγμένες τρισδιάστατες απεικονίσεις. Πρόκειται για μία παιγνιώδη και ταυτόχρονα εκπαιδευτική εφαρμογή που προσφέρει μία ρεαλιστική απεικόνιση τρισδιάστατων χώρων και μνημείων συνοδευόμενων από πρωτότυπες αφηγήσεις ιστοριών που έχουν αντληθεί από το παρελθόν της πόλης του Ηρακλείου.

  • Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), παρουσίασε έκθεμα που αφορά στην ανάπτυξη προηγμένων αποδοτικών μεμβρανών αφύγρανσης από ιοντικά υγρά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (έλεγχος υγρασίας) σε κλειστούς χώρους όπως κατοικίες, νοσοκομεία, βιομηχανία κλπ. Είναι 10 φορές αποδοτικότερη από τις υπάρχουσες πολυμερικές μεμβράνες και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας των υπαρχόντων κλιματιστικών συστημάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για μηδενικές εκπομπές από τα κτίρια. (http://www.biomek.eu/).

  • Επίσης, οι επισκέπτες στο περίπτερο του ΙΤΕ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, και τις δραστηριότητές του με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει στοχευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε ερευνητές, ερευνητικούς οργανισμούς και Καινοτόμες Μικρές και Μεσαίες Ελληνικές Επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνδέοντας την έρευνα με τη βιομηχανία. (https://praxinetwork.gr/)

  • Στον ίδιο χώρο, παρουσίασε τις δραστηριότητές του το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης και τη διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία και την παραγωγή. Το ΕΤΕΠ Κρήτης διαθέτει χώρους γραφείων και εργαστηρίων 4.000 τ.μ., που φιλοξενούν καινοτόμες εταιρείες με τεχνολογικό κυρίως προσανατολισμό (stepc.gr), ενώ παρέχει και την υπηρεσία Virtual Incubation με υπηρεσίες εικονικού γραφείου.


Λίγα λόγια για το ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Το Ίδρυμα αποτελείται από 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές, απασχολεί 1600 εργαζόμενους και επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Λέιζερ & Φωτονική, Μικροηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά/Νανοτεχνολογία, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Γονιδιωματική, Βιοτεχνολογία, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Βιοπληροφορική, Επιστήμη Υπολογιστών, Επιστήμη Δεδομένων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Πληροφοριακά Συστήματα, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Επιστήμες Διαστήματος.

Κατατάσσεται 1ο μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας, σε εθνικές και διεθνείς αξιολογήσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Nature INDEX, Ranking Web of Research Centers) και κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό έργων χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στην Ελλάδα.

Οι ερευνητές του ΙΤΕ έχουν εξασφαλίσει εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, ενδεικτικά:
45 Προγράμματα
ERC (τα περισσότερα στην Ελλάδα) και 187 Έργα Marie-Curie.