Ανακοινώσεις
Έναρξη του έργου REDComm: Δημιουργία Κινητής Επικοινωνιακής Υποδομής Έκτακτης Ανάγκης Ταχείας Ανάπτυξης
Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του έργου REDComm (Rapid Emergency Deployment Μobile Communication Infrastructure). Το έργο REDComm έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη κινητών υποδομών για την υποστήριξη και τη διαχείριση επικοινωνιών σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, όπου τα υπάρχοντα δίκτυα επικοινωνιών ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (EKAB), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και στελέχη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Το υπό ανάπτυξη σύστημα θα αποτελείται από ένα κινητό συντονιστικό κέντρο και από μια σειρά κινητών αυτόνομων κόμβων. Το συντονιστικό κέντρο εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα συσκευών επικοινωνίας θα έχει την κεντρική εποπτεία και το συντονισμό του όλου συστήματος, και θα είναι εγκατεστημένο σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα (van). Οι αυτόνομοι κόμβοι θα είναι ρυμουλκούμενες μονάδες (τρέηλερ) που θα επικοινωνούν με το κέντρο ελέγχου, αλλά και μεταξύ τους, ως ένα αυτόνομο κατανεμημένο σύστημα. Όλες αυτές οι μονάδες θα δημιουργούν ένα ασύρματο δίκτυο κορμού, το οποίο θα είναι σε θέση να καλύψει μια ευρεία περιοχή για την παροχή πολλαπλών ετερογενών υπηρεσιών (π.χ. WiFi, GSM), τόσο στις ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όσο και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καλούν αριθμούς έκτακτης ανάγκης (π.χ. 112).
Το έργο REDComm έχει προϋπολογισμό 686.098,90 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 90% και από το ΙΤΕ κατά 10%, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, και θα διαρκέσει 2 έτη. Υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ειδικού προγράμματος της ΕΕ, πρόληψης, προετοιμασίας και διαχείρισης των συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σε ρόλο συντονιστή με ευθύνη ανάπτυξης του συστήματος και με βοηθητικούς φορείς σε ρόλο χρηστών την Περιφέρεια Κρήτης, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου είναι ο επικεφαλής του εργαστηρίου Τηλεπικονωνιών και Δικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΤΕ-ΙΠ) και Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Απόστολος Τραγανίτης. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (FORTHcert) και μέλος του εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του ΙΤΕ-ΙΠ, κ. Ιωάννης Ασκοξυλάκης.
Πληροφορίες για το REDcomm στη σελίδα: http://www.redcomm-project.eu
Επικοινωνία:
Ιωάννης Ασκοξυλάκης, ΙΤΕ-ΙΠ,
Τηλ. 2810391723
Email: asko@ics.forth.gr
Θεοδοσία Μπίτζου, Γραφείο Δημοσιότητας ΙΤΕ-ΙΠ,
Τηλ. 2810391656,
Εmail: bitzou@ics.forth.gr