Από την βασική έρευνα στην εφαρμογή: Ανάπτυξη εμφυτεύσιμου βιοαισθητήρα για τη συνεχή μέτρηση επιπέδων γλυκόζης σε διαβητικούς | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Από_την_βασική_έρευνα_στην_
14.11.2006

Από την βασική έρευνα στην εφαρμογή: Ανάπτυξη εμφυτεύσιμου βιοαισθητήρα για τη συνεχή μέτρηση επιπέδων γλυκόζης σε διαβητικούς

Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ συμμετέχει σε ένα νέο ερευνητικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋπολογισμού €14 εκατομμυρίων που εστιάζεται στη ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση του διαβήτη (http://www.p-cezanne.eu/). Ο διαβήτης τείνει σήμερα να εξελιχθεί σε επιδημία και αφορά παγκοσμίως 120 εκατ. Ανθρώπους μεταξύ των οποίων και περίπου 1εκ. Έλληνες. Ο διαβήτης είναι μια μόνιμη απειλή για την υγεία και επιπλοκές του περιλαμβάνουν τύφλωση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρική καταστροφή, ακρωτηριασμό και νεφρική ανεπάρκεια. Σήμερα υπολογίζεται ότι λόγω του διαβήτη 3.2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως, αριθμός που είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό θανάτων λόγω υψηλής χοληστερίνης ή λόγω του καπνίσματος.

Σημαντικό στην διαχείριση της ασθένειας είναι η καθημερινή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου που σήμερα απαιτεί δειγματοληψία αίματος. Στόχος του νέου ερευνητικού προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ήπιας και πιο αποτελεσματικής μεθόδου μέτρησης του σακχάρου. Πιο συγκεκριμένα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου εμφυτεύσιμου μικροσκοπικού βιοαισθητήρα που θα μετράει σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ασθενούς και οι μετρήσεις θα στέλνονται ασύρματα σε εξωτερική συσκευή-δέκτη (π.χ. σε ένα κινητό τηλέφωνο). Ο δέκτης θα αποτελεί μέρος ενός συστήματος πληροφορικής και επικοινωνίας όπου οι μετρήσεις θα συλλέγονται, θα αποθηκεύονται και θα αναλύονται. Μία κεντρική μονάδα παρακολούθησης θα επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να παρακολουθεί τον ασθενή από μακριά και να αναπροσαρμόζει την αγωγή. Μακροπρόθεσμα στο σύστημα προβλέπεται να ενσωματωθεί και μία εμφυτευμένη μικρο-αντλία ινσουλίνης που θα συνδεθεί με το βιοαισθητήρα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δεκαπέντε εταίροι από εννέα χώρες προερχόμενοι και από την βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα ενώ η όλη προσπάθεια συντονίζεται από τον Καθ. Sheckman του Νοσοκομείου Meir του Ισραήλ. Από πλευράς ΙΜΒΒ συμμετέχει η ομάδα του Ερευνητή και Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Τάσου Οικονόμου. Η ομάδα του ΙΜΒΒ θα χρησιμοποιήσει τους καρπούς της εκτεταμένης βασικής έρευνας που έχει κάνει πάνω στην δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών για την ανάπτυξη του μικροσκοπικού βιοαισθητήρα σακχάρων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον:
κ. Τάσο Οικονόμου, Ερευνητή ΙΜΒΒ - ΙΤΕ
Τel/Fax: 2810-391166
e-mail: aeconomo@imbb.forth.gr

Σχετική ιστοσελίδα : http://www.p-cezanne.eu/