ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ 2013 | Νέα

Press Releases

30.04.2013

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ 2013

H Επιστημονική Επιτροπή του Βραβείου Στρατής Σωτήρχος αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο στον Professor MICHAEL S. STRANO, Department of Chemical Engineering, Massachusetts Institute of Technology, USA.

Ο κ. Strano θα παραστεί στο 9ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής την Πέμπτη, 23 Μαΐου, όπου θα παρουσιάσει τη διάλεξη \"StratisV. SotirchosLecture\" με τίτλο:

«New concepts in molecular and energy transport within carbon nanotubes and grapheme».

Ο κ. Michael S. Strano είναι καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology - MIT) των ΗΠΑ.

Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές σου στο PolytechnicUniversityinBrooklyn, NY, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Delaware. Υπήρξε μεταδιδακτορικός συνεργάτης  του νομπελίστα Χημείας RichardE. Smalley στο Πανεπιστήμιο Rice, ΗΠΑ. Στο διάστημα από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής  στο Πανεπιστήμιο του IllinoisatUrbana-Champaign.

Η έρευνά του εστιάζει στην αλληλεπίδραση βιομορίων / νανοσωματιδίων και στη χημεία επιφανειών συστημάτων των οποίων μία χαρακτηριστική διάσταση είναι σε νανοκλίμακα, με έμφαση στη  νανοηλεκτρονική, στο διαχωρισμό νανοσωματιδίων και στις εφαρμογές  της δονητικής φασματοσκοπίας στη νανοτεχνολογία.

Είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων για το έργο του, συμπεριλαμβανομένων του PresidentialEarlyCareerAwardforScientistsandEngineers στα 2005, και του AllenP. ColburnAward στα 2008.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ δημιούργησε το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους διαπρεπέστερους ερευνητές του, τον Καθηγητή Στρατή Σωτήρχο, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τραγικό ατύχημα στις Βρυξέλλες, στις 13 Ιουνίου 2004.

Το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο σε έναν ερευνητή νεώτερο των 40 ετών από οιαδήποτε χώρα, ο οποίος θα έχει διακριθεί παγκοσμίως για πρωτότυπα και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της Χημικής Μηχανικής.

Με το Βραβείο έχουν τιμηθεί έως σήμερα οι:
2005: Professor Michalis Tsapatsis, University of Minnesota, USA
2007: Professor Costas Maranas, The Pennsylvania State University, USA
2009: Associate Professor Patrick S. Doyle, Massachusetts Institute of Technology, USA
2011: Associate Professor Yiannis N. Kaznessis, University of Minnesota, USA
2013: Professor Michael S. Strano, Massachusetts Institute of Technology, USA

Περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο υπάρχουν στο URL http://www.iceht.forth.gr/svslectureship/svslectureship-gr.html, και στα επισυναπτόμενα αρχεία (SVS_2013.pdf & Strano_CV.pdf).