Δύο νέες διεθνείς διακρίσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας | Νέα

Ανακοινώσεις

Δύο_νέες_διεθνείς_διακρίσε
20.07.2006

Δύο νέες διεθνείς διακρίσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η πρόσφατη αναγγελία της βράβευσης του Δρ. Χρήστου Παναγόπουλου με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Ερευνητών ( EURYI Award ). Ο κος. Παναγόπουλος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ), επισκέπτης καθηγητής του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πανεπιστημιακός ερευνητής της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου και ηγείται ερευνητικής ομάδας στον τομέα της υπεραγωγιμότητας. Η βραβευμένη ερευνητική πρότασή του πραγματεύεται καινοτόμες ηλεκτρομαγνητικές δομές σε κβαντικά υλικά και συνοδεύεται από χρηματοδότηση ύψους €1,200,000 για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νέων Ερευνητών ( EURYI Awards ) θεσμοθετήθηκαν το 2003, απονέμονται κάθε χρόνο σε νέους ερευνητές και αποτελούν μια πρωτοβουλία του EUROHORCS (Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Ερευνητικών Συμβουλίων), σε συνεργασία με το ESF (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστήμης). Στόχος των βραβείων είναι η προσέλκυση νέων ερευνητών, υψηλού επιπέδου, από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των ερευνητών που θα προάγουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Η συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα του κυρίου Παναγόπουλου έλαβε μια ακόμη σημαντική διάκριση στο πλαίσιο των Επιχορηγήσεων Αριστείας ( Excellent Grants ) Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βραβείο συνοδεύεται με επιχορήγηση ύψους €1,400,000 για περαιτέρω ενίσχυση της παραπάνω ερευνητικής δραστηριότητας. Ο απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως Κέντρου Έρευνας Χαμηλών Θερμοκρασιών και Υψηλών Μαγνητικών Πεδίων, που θα εξετάζει την εμφάνιση νέων και πολύπλοκων ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων σε υλικά των οποίων η ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά ρυθμίζεται με την αλλαγή κβαντικών παραμέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική δραστηριότητα του κου. Παναγόπουλου, έχει στο παρελθόν τιμηθεί με βραβεία από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και το Επιστημονικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας, του Trinity College του Cambridge , την Ιαπωνική Εταιρία για την Προώθηση Επιστημών κ.α.

Ο παραπάνω συνδυασμός ευρωπαϊκών βραβείων και επιχορηγήσεων ανοίγει το δρόμο της βασικής φυσικής και φυσικής νέων υλικών του 21ου αιώνα προς μια νέα κατεύθυνση. Αποσκοπεί στο να ενώσει την κβαντική μηχανική και την στατιστική φυσική, ένα αναδυόμενο πεδίο της νέας χιλιετίας για την κατανόηση πολύπλοκων ηλεκτρονικών φαινομένων. Το πρόγραμμα έχει εφαρμογές και σε άλλα σημαντικά επιστημονικά πεδία αιχμής, όπως βιοεπιστήμες, κοσμολογία και κβαντικούς υπολογιστές. Επίσης, ανοίγει νέους ορίζοντες για τη βελτίωση εφαρμογών κρυοτεχνολογίας, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας ανιχνευτών και μαγνητικής ψύξης.

Η δεύτερη σημαντική διάκριση του ΙΤΕ είναι η πρόσφατη απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αριστείας ( Marie Curie Excellence Grant ) στον Δρ. Στέλιο Τζωρτζάκη. Ο κος. Τζωρτζάκης είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ) και Ερευνητής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών ( CNRS ) στο Πανεπιστήμιο της Ecole Polytechnique στο Παρίσι.

Το συγκεκριμένο Βραβείο συνοδεύεται με χρηματική επιχορήγηση ύψους €1,900,000 για την οργάνωση μιας νέας ερευνητικής ομάδας υπό τον κ. Τζωρτζάκη και την δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου, βασισμένου σε μια νέα γενιά παλμικών πηγών ακτινοβολίας λέιζερ ιδιαίτερα μικρής διάρκειας (η διάρκεια του κάθε παλμού είναι της τάξης μερικών τρισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου). Οι πηγές αυτές καλύπτουν πρακτικά όλο το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα μικροκύματα έως τις ακτίνες Χ και συνδυάζοντας την υψηλή χωρική και χρονική ανάλυση επιτρέπουν την εξερεύνηση βασικών υπερταχέων φαινομένων τόσο στη φυσική όσο και σε άλλους επιστημονικούς χώρους όπως, χημεία, βιολογία και βιοϊατρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ως άνω Βραβεία Αριστείας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά. Φέτος απονεμήθηκαν μόλις 5 σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της Φυσικής, εκ των οποίων τα δυο πρώτα (σε σειρά κατάταξης) στους κυρίους Παναγόπουλο και Τζωρτζάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τους:

Δρ. Χρήστο Παναγόπουλο
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ)
TΤηλ. 2810 391397
E-mail: chripan@iesl.forth.gr
&
Δρ. Στέλιο Τζωρτζάκη
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ)
Τηλ. 2810 391396
E-mail: stzortz@iesl.forth.gr

Δείτε επίσης: http://unis.iesl.forth.gr