Press Releases
Το πρωτότυπο διαδραστικό σύστημα Stater 3602 του ΙΤΕ-ΙΠ στην έκθεση «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 11.4.2014 - 19.4.2015
Ένα διεθνώς πρωτότυπο διαδραστικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence - AmI) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ).
Το σύστημα με την κωδική ονομασία «Stater3602» προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν επιλεγμένα νομίσματα της έκθεσης σε μεγεθυμένη προβολή υψηλής ανάλυσης πάνω σε ένα μεταλλικό δίσκο, τον οποίο μπορούν να περιστρέψουν γύρω από δύο άξονες. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «πάρουν στα χέρια τους» κάθε νόμισμα σε μεγάλη διάσταση, να το περιστρέψουν για να δουν και τις δύο του όψεις, ενώ παράλληλα το σύστημα τους προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες (προέλευση, χρονολογία, επεξήγηση της απεικονιζόμενης παράστασης κλπ). Η επιλογή ανάμεσα στα διαθέσιμα νομίσματα και η αναζήτηση της πληροφορίας γίνεται απλά με την αφή ενός δαχτύλου πάνω στον μεταλλικό δίσκο. Επιπλέον, σε παρακείμενη μεταλλική επιφάνεια, η οποία επίσης υποστηρίζει αφή, προβάλλονται πληροφορίες σχετικά με την περιοχή προέλευσης του επιλεγμένου νομίσματος.
Ένα από τα καινοτόμα επιτεύγματα του συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι ο μεταλλικός περιστρεφόμενος δίσκος, αλλά και η δευτερεύουσα επιφάνεια προβολής, δεν ενσωματώνουν κανένα τεχνολογικό στοιχείο, καθώς τόσο ο εντοπισμός της «πόζας» του δίσκου, όσο και η επαφή των δακτύλων του χρήστη με την κάθε επιφάνεια, επιτυγχάνονται με τη χρήση ειδικού αισθητήρα ο οποίος είναι «κρυμμένος» στην οροφή της κατασκευής και πρωτότυπου λογισμικού υπολογιστικής όρασης του ΙΤΕ-ΙΠ.
Καθετί γύρω από το Stater3602 είναι μοναδικό καθώς η ιδέα, η σχεδίαση, η βασική τεχνολογία, η διαδραστική εφαρμογή αλλά ακόμη και η εικαστική κατασκευή είναι διεθνώς πρωτότυπες, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.
Η έκθεση με τίτλο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK» είναι συνδιοργάνωση του ΑΜΘ με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τον ελληνικό αποικισμό, τη διάδοση και τη χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου, στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται 121 νομίσματα των Eλληνικών αποικιών, που πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών, για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της αναπτύξεως των αποικιών.
Το ΙΤΕ-ΙΠ είναι συνεργάτης του ΑΜΘ και χορηγός της ειδικής έκθεσης «Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels» που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2010. Η έκθεση αυτή ήταν η πρώτη εγκατάσταση πρωτότυπων διαδραστικών συστημάτων σε ελληνικό μουσείο.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ινστιτούτο Πληροφορικής - ΙΤΕ
Δρ. Δημήτρης Γραμμένος
Κύριος Ερευνητής
Τηλ.: 2810391755
E-mail: gramenos@ics.forth.gr
Ιστοτόπος σχετικά με το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης
(Ambient Intelligence - AmI) του ΙΤΕ-ΙΠ:
www.ics.forth.gr/ami