ΤΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ VEGF ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ UPR ΤΟΥ ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΣΗ | Νέα

Επιστημονικά Νέα

ΤΑ_ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ_ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ_
23.04.2014

ΤΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ VEGF ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ UPR ΤΟΥ ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΣΗ

Ερευνητές του Τμήματος Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΜΒΒ στα Ιωάννινα αποκάλυψαν ότι η σηματοδότηση των αυξητικών παραγόντων στα κύτταρα απαρτιώνει τον μηχανισμό απόκρισης στην παρουσία μη σωστά αναδιπλωμένων πρωτεϊνών (Unfolded Protein Response, UPR) στο ενδοπλασματικό δίκτυο (ER). Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το ER παίζει σημαντικό ρόλο σε φυσιολογικές λειτουργίες του κυττάρου, όπως είναι η σηματοδότηση από αυξητικούς παράγοντες, και δεν περιορίζεται μόνο στην προσαρμογή του κυττάρου στο στρες.

Στις 17 Απριλίου 2014, το ιδιαίτερα αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell δημοσίευσε το άρθρο Karali et al. (http://www.cell.com/molecular-cell/) της ερευνητικής ομάδας του καθ. Θ. Φώτση που εδράζεται στο Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Evdoxia Karali, Sofia Bellou, Dimitris Stellas, Apostolos Klinakis, Carol Murphy, and Theodore Fotsis. VEGF Signals through ATF6 and PERK to Promote Endothelial Cell Survival and Angiogenesis in the Absence of ER Stress. Molecular Cell 2014, http://dx.doi.org/10.1016/j.molcel.2014.03.022.

Δείτε το Δελτίο Τύπου (pdf)