Astronomical Data Analysis Conference | Νέα

Ανακοινώσεις

22.04.2008

Astronomical Data Analysis Conference

Η σειρά συνεδρίων «Astronomical Data Analysis - ADA» λαμβάνει χώρα από το 2001 και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων για την ανάλυση και επεξεργασία σήματος από αστρονομικά δεδομένα. Το 5ο συνέδριο ADA θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, 7-9 Μαΐου 2008. Συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας (CEA/Saclay), το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και τα Τμήματα Φυσικής και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχει ως χορηγό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Αυτή τη χρονιά, το συνέδριο καλύπτει πρωτοποριακά θέματα, όπως «καμπυλωτούς μετασχηματισμούς» (curvelet transforms), αναγνώριση σχηματισμών σμηνών σε κοσμολογικά δεδομένα, καθώς και σε έναν αριθμό από αλλά προβλήματα αιχμής που σχετίζονται με την ανάλυση δεδομένων αστροφυσικής. Μια που το 2009 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα εκτοξεύσει τα διαστημικά τηλεσκόπια Herschel και Planck, το 5ο συνέδριο ADA θα εστιαστεί πιο συγκεκριμένα σε:

  • αντίστροφα προβλήματα, όπως σχηματισμός χαρτών και διαχωρισμός συνιστωσών
  • ταυτόχρονη ανάλυση δεδομένων σε πολλά μήκη κύματος

Τελευταίες εξελίξεις σε θέματα αρμονικής ανάλυσης, όπως η θεωρία του «compressed sensing» μπορούν να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε, μεταφέρουμε και αναλύουμε τα δεδομένα. Ο Emmanuel Candes (Caltech, ΗΠΑ), ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός για τη συνεισφορά του στο πεδίο αυτό, θα βρίσκεται μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου και θα αναλύσει την εφαρμογή των νέων αυτών μεθόδων στην αστρονομική κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.ics.forth.gr/ada5