Σεμιναριακές Διαλέξεις ΩΝΑΣΗ 2008 | Νέα

Ανακοινώσεις

Σεμιναριακές_Διαλέξεις_ΩΝΑ
09.06.2008

Σεμιναριακές Διαλέξεις ΩΝΑΣΗ 2008

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διοργανώνει και εφέτος δύο κύκλους σεμιναριακών διαλέξεων υψηλού επιστημονικού επιπέδου, "The Onassis Foundation Science Lecture Series", αφιερωμένους στην Αστροφυσική-Κοσμολογία και την Πληροφορική. Οι διαλέξεις δίνονται στην Αγγλική γλώσσα και θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κορυφαίοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο Νομπελίστας John Mather και οι τιμηθέντες με το βραβείο Turing, Ιωσήφ Σηφάκης και Amir Pnueli θα βρίσκονται τον Ιούλιο στην Ελλάδα στα πλαίσια των Διαλέξεων Ωνάση 2008. Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση που διεξάγονται για 8ο συνεχές έτος στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνονται σε φοιτητές - υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους – υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε έως 50 Έλληνες και 30 φοιτητές από άλλες χώρες που γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν, παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα. Τo Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής όλων των φοιτητών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

* Ο πρώτος κύκλος Διαλέξεων Ωνάση 2008 (εβδομάδα 30 Ιουνίου-4 Ιουλίου) είναι αφιερωμένος στην Φυσική και έχει ως θέμα: "Κοσμολογία:Από την Σκοπιά της Αστροφυσικής".

Κεντρικός ομιλητής είναι ο John Mather (Chief Scientist, Science Mission Directorate, NASA), βραβείο Nobel (2006) στη Φυσική. O John Mather είναι και επικεφαλής στη NASA του προγράμματος δημιουργίας του επόμενου μεγάλου διαστημικού τηλεσκοπίου (James Webb Space Telescope) το οποίο θα αντικαταστήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Οι άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές είναι οι καθηγητές:
* Tom Abel (Stanford University and SLAC (KIPAC).
* Wayne Hu (University of Chicago and Kavli Institute for Cosmological Physics).
* Robert Kirshner (Harvard College and Clowes Professor of Science, Harvard University).
* Jim Peebles (Albert Einstein Professor of Science Emeritus, Princeton University).
* Paul Steinhardt (The Albert Einstein Professor in Science, Director, Center for Theoretical Science and Professor of Physics, Princeton University).
* J. Craig Wheeler (Samuel T and Fern Yanagisawa Regents Professor of Astronomy, University of Texas at Austin), Πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Αστρονόμων.

Οι ομιλητές των διαλέξεων της Φυσικής θα αναφερθούν στις πολύ ενδιαφέρουσες πρόσφατες ανακαλύψεις για την δημιουργία και εξέλιξη του Σύμπαντος μετά την μεγάλη έκρηξη (big bang), καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα σύγχρονων θεωριών και παρατηρήσεων.

* Ο δεύτερος κύκλος Διαλέξεων Ωνάση 2008 (εβδομάδα 21-25 Ιουλίου) είναι αφιερωμένος στη Πληροφορική και έχει ως θέμα: "Ενσωματωμένα Συστήματα: Θεωρία και Εφαρμογές".

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης, (CNRS Research Director, Founder of VERIMAG Laboratory), βραβείο Turing (2007). Ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το βραβείο Turing το οποίο θεωρείται ως το αντίστοιχο του βραβείου Nobel στη Πληροφορική.

Οι άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές είναι οι καθηγητές:
* ’γγελος Κερομύτης (Columbia University, Director of the Network Security Lab).
* Edward Lee (Robert S. Pepper Distinguished Professor, University of California at Berkeley).
* Amir Pnueli (Courant Institute, New York University). Ο καθηγητής Amir Pnueli έχει, όπως και ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης, τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση Πληροφορικής το βραβείο Turing (1996).
* Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος (University of Illinois at Urbana-Champaign).
* Mateo Valero (Technical University of Catalonia).
* Reinhard Wilhelm (Saarland University).

Οι ομιλητές των διαλέξεων της Πληροφορικής θα αναφερθούν στα Ενσωματωμένα Συστήματα τα οποία αποτελούν σήμερα τον πυρήνα λειτουργίας όλων των προηγμένων συσκευών, από τα κινητά τηλέφωνα έως τα αεροπλάνα και τα διαστημόπλοια.

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη μέσω της ιστοσελίδας : www.forth.gr/onassis.

Για περισσότερες πληροφορίες: 2810 394269, κα Ειρήνη Ταλιούρη.
email : OnassisF@admin.forth.gr