Σημαντική επιτυχία του Εργαστηρίου Μη Γραμμικής Λιθογραφίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Σημαντική_επιτυχία_του_Εργ
30.04.2010

Σημαντική επιτυχία του Εργαστηρίου Μη Γραμμικής Λιθογραφίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ

Το Εργαστήριο Μη Γραμμικής Λιθογραφίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ κατέλαβε ανάμεσα σε 15 ερευνητικές ομάδες το τρίτο βραβείο "Best Innovation by An Individual Researcher" στο Ευρωπαϊκό «Χωριό» Καινοτομίας στις Φωτονικές Επιστήμες ("European Photonics Innovation Village") που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2010.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνες του εργαστηρίου, η ερευνήτρια του ΙΤΕ και επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Βαμβακάκη, καθώς και η ερευνήτρια του ΙΤΕ Μαρία Φαρσάρη, βραβεύτηκαν σχετικά με την έρευνά τους πάνω σε νανο-υλικά τρισδιάστατης μορφής των οποίων η διάμετρος δομής τους είναι έως και χίλιες φορές μικρότερη από τη διάμετρο δομής μίας τρίχας (Photosensitive materials for two-photon polymerisation).

Πρόκειται για υβριδικά υλικά που συνδυάζουν οργανικά και ανόργανα υλικά. Τα ανόργανα υλικά δίνουν τη μηχανική αντοχή στα υλικά και τα οργανικά υλικά παρέχουν τη δυνατότητα να δομηθούν με λέιζερ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες οι ερευνήτριες: «Οι εφαρμογές αυτών των προϊόντων σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τη βιοϊατρική, τις οπτο-ηλεκτρονικές εφαρμογές κ.λπ. Η ιδιαιτερότητα των δικών μας υλικών έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να δομηθούν με τη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορεί να γίνει παγκοσμίως. Δηλαδή μπορούμε να εγγράψουμε λεπτομέρειες δόμησης της ύλης σε τρεις διαστάσεις. Ταυτόχρονα, αυτά τα υλικά μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν στις εκάστοτε επιθυμητές εφαρμογές».

Μάλιστα, στον τομέα της βιοϊατρικής έχει ξεκινήσει η δημιουργία νανοβαλβίδων για τον έλεγχο της ροής του αίματος στις φλέβες σε συνεργασία με τον Δημήτρη Καραλέκα, Αναπληρωτή καθηγητή και επιστημονικό συνεργάτη από το Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αυτές οι δομές μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στις φλέβες που έχουν κυκλοφορικό πρόβλημα και να ρυθμίζουν κατάλληλα τη ροή του αίματος, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας. Μάλιστα, η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Advanced Manufacturing Technology.

Οι δομές των υλικών δημιουργούνται χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Αρχικά, το επιθυμητό μοντέλο σχεδιάζεται στον υπολογιστή και αυτό ακολούθως μεταφράζεται στο εργαστήριο σε τρισδιάστατη δομή με τη χρήση λέιζερ. Η διάμετρος μιας δομής είναι της τάξης της διαμέτρου της μισής τρίχας, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθεί μέχρι και χίλιες φορές μικρότερη δομή από τη διάμετρο μιας τρίχας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά αυτά νανο-υλικά εξάγονται ήδη από το 2008 στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στη Λιθουανία, ενώ έχουν σταλεί στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στη Δανία. Μέσα στα άμεσα σχέδια του Εργαστηρίου Μη Γραμμικής Λιθογραφίας είναι η προσπάθεια μίμησης της φύσης και δημιουργίας βιοσυμβατών υλικών, όπως δόντια και κόκαλα.

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Εργαστήριο Μη Γραμμικής Λιθογραφίας
Τηλ. 2810-391342 και email: bmm@iesl.forth.gr
Σχετικά με το European Photonics Innovation Village:
http://spie.org/x10.xml?WT.svl=mddh1