ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ | Νέα

Ανακοινώσεις

22.09.2015

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών οργανώνει έκθεση σχετικά με τις έρευνες και την ανασκαφή στη Θηρασία, το μικρό νησί απέναντι στη Θήρα.  

Η έρευνα αυτή με την ονομασία «Νησιωτικοί Διαχρονικοί Πολιτισμοί, η περίπτωση της Θηρασίας» διεξάγεται από το 2012 και συμμετέχει το ΙΜΣ μέσω του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος.  Χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θαλής.  Συμμετέχει επίσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχρονικής και πολυεπιστημονικής έρευνας με επιστήμονες διαφόρων κλάδων, ιστορικούς, αρχαιολόγους, γεωλόγους, φυσικούς, αρχιτέκτονες, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, οι οποίοι διεξάγουν μία παραδειγματική έρευνα σχετικά με μικρονήσια φωτίζοντας τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης προσαρμογής σε δύσκολους χώρους και σκληρές συνθήκες.  Οι επιστήμονες του εργαστηρίου του ΙΜΣ προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια με την «ακτινογραφία» του υπεδάφους, σημαντικό στοιχείο της συνολικής εικόνας της Θηρασίας που επιχειρείται. Επιπρόσθετα το 2014 οργανώθηκε θερινό σχολείο κατάρτισης στις μεθόδους αυτές. Απ΄ το 2014 διεξάγεται ανασκαφή στη θέση Κοίμηση που ήδη έχει προσφέρει πολυτιμότατα στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό ολόκληρου του Αιγαίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά:  14.00 -16.00 και 18.00-20.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει από τους συντελεστές της έρευνας, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015  και ώρα 19.30,  παρουσίαση του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του.

Αφίσα έκθεσης