Συμπόσιο στη μνήμη του Σάββα Γεωργίου | Νέα

Press Releases

24.09.2015

Συμπόσιο στη μνήμη του Σάββα Γεωργίου

28 Σεπτεμβρίου 2015, 14:00 - 18:00

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κεντρικό κτήριο,  Αίθουσα σεμιναρίων 1,  1ος όροφος

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ)του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει επιστημονικό συμπόσιο, αφιερωμένο στη μνήμη του διαπρεπούς επιστήμονα Σάββα Γεωργίου, το οποίο διεξάγεται τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, στην έδρα του Ιδρύματος στο Ηράκλειο.

Οι εργασίες του συμποσίου, υπό τον τίτλο ‘’LaserSurfacePhotochemistry: MemoriesfromaFriend’’,θα περιλαμβάνουν ομιλίες από συνεργάτες και φοιτητές του Σάββα Γεωργίου με έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φωτοχημείας επιφανειών με λέιζερ καθώς και μία αναδρομή στο έργο και την επιστημονική πορεία του ως Ερευνητή μέσα από αναμνήσεις συναδέλφων, φίλων και μαθητών του. Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με την τελετή ονοματοδοσίας του προηγμένου επιστημονικού εργαστηρίου νανο-επεξεργασίας υλικών με λέιζερ του ΙΗΔΛ σε «Εργαστήριο Σάββα Γεωργίου» στη μνήμη του αλησμόνητου ερευνητή.

Ο Σάββας Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Έλαβε το πτυχίο του στην Χημεία από το Κολλέγιο, Knox του Illinois (1983) και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο της Utah (1988), ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ την περίοδο 1988 – 1989. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε την ερευνητική του σταδιοδρομία το 1992, ως Ερευνητής στο ΙΗΔΛ του ΙΤΕ και το 2007 προήχθη σε Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου. Την περίοδο 1999-2001 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ δίδαξε και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1992-93.

Είχε καταξιωθεί διεθνώς ως επιστήμονας στους ερευνητικούς τομείς της Χημειοφυσικής, Φωτοχημείας και Φωτοφυσικής επιφανειών με λέιζερ και της Φωτοβιοφυσικής. Το εκτεταμένο επιστημονικό του έργο αφορούσε στη μελέτη φυσικών και χημικών φαινομένων τα οποία λαμβάνουν χώρα κατά την αλληλεπίδραση ακτινοβολίας λέιζερ με την ύλη και οι εφαρμογές τεχνολογίας λέιζερ στους τομείς της κατεργασίας υλικών της συντήρησης έργων τέχνης και της Βιοϊατρικής. Το ερευνητικό και διδακτικό του έργο του διεκόπη απρόσμενα, τον Απρίλιο του 2009, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πριν τρία χρόνια, 22 Οκτωβρίου2012,ο Σάββας Γεωργίου έχασε τον άνισο αγώνα τον οποίο έδινε για να κρατηθεί στη ζωή. Παρά την απουσία του, η καθοριστική και πολυσχιδής συμβολήτου στην ανάπτυξη του επιστημονικού του πεδίου καθώς και στην πρόοδο και προβολή του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ διατηρείται ζωντανή τόσο στο Ινστιτούτο όσο και σε διεθνές επίπεδο μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο αλλά και μέσω των φοιτητών και συνεργατών του.

Αφίσα εκδήλωσης