Η τεχνογνωσία του ΙΤΕ στην υπηρεσία ανάδειξης κινεζικών μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς | Νέα

Press Releases

06.07.2016

Η τεχνογνωσία του ΙΤΕ στην υπηρεσία ανάδειξης κινεζικών μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς

Εγκαινιάσθηκε χθες στο Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου το κοινό ερευνητικό εργαστήριο μεταξύ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Μουσείου του Ανακτόρου με την επωνυμία «NIKI: Chine- Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage», το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο στην μελέτη και συντήρηση των μοναδικών εκθεμάτων του Μουσείου βασιζόμενο στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό Ινστιτούτο.

Το κοινό αυτό εργαστήριο, το οποίο εγκαινιάσθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κώστα Φωτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τους στην Κίνα, είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών για ερευνητική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ήδη ένα χρόνο πριν (Ιούνιος 2015) είχε πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Μουσείου του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου στo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) όπου ορίσθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής και έγινε η πρώτη ουσιαστική αλληλεπίδραση των δύο μερών. Η Κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου του Ανακτόρου, Καθηγήτρια κα SongJirong, συνοδευόμενη από το Διευθυντή, Υποδιευθυντή και Ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 6-8 Ιουνίου 2015 προσκεκλημένοι από το ΙΤΕ με την υποστήριξη του Δικτύου ΙΤΕ-ΠΡΑΞΗ. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του ΙΗΔΛ, Καθηγητής κ. Σπύρος Αναστασιάδης, και οι ερευνητές, Καθηγητής κ. Δημήτριος Άγγλος και Δρ. Παρασκευή Πουλή, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του Ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές και την ανάπτυξη φορητής οργανολογίας για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερευνητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ την τελευταία τριετία αναφορικά με την εξειδικευμένη εκπαίδευση συντηρητών και φοιτητών της επιστήμης της συντήρησης.

Έκτοτε, τα δύο μέρη σε στενή συνεργασία με τον πρώτο γραμματέα της Κινέζικης Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xuejun Liang, υπεύθυνο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή κ. Κώστα Φωτάκη, διαμόρφωσαν το πλαίσιο για την δημιουργία αυτού του κοινού εργαστηρίου με το όνομα “NIKI:  Chine -  Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage”. Σημαντικότατο ρόλο στην προσέγγιση αυτή έπαιξε εξ αρχής το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας του ΙΤΕ, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, του οποίου ο Υπεύθυνος για θέματα διεθνούς συνεργασίας, κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επισκέφτηκε το 2013 το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και παρουσίασε την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και έκτοτε συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Κινέζικη αντιπροσωπεία. Με αφετηρία την ενημέρωση αυτή, εκδηλώθηκε σταδιακά το κινεζικό ενδιαφέρον για την διάγνωση, διάσωση, τεκμηρίωση και συντήρηση εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης, οργανώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Μουσείου στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο Ηράκλειο και στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2015 και εγκαινιάσθηκε χθες το κοινό ερευνητικό εργαστήριο το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα εποχή στην συνεργασία των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο και η συνεργασία αυτή θα μεταφέρει στο Μουσείο της Ανακτόρου της απαγορευμένης Πόλης τεχνολογία αιχμής η οποία αναπτύσσεται στο ΙΤΕ-ΙΗΔΛ τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των δύο χωρών με την συστηματική προσέγγιση των προκλήσεων και απαιτήσεων συντήρησης της κινέζικης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, να διερευνηθούν οι βέλτιστες συνθήκες και παράμετροι για μελέτη και συντήρηση των αντικειμένων αυτών με τεχνολογία λέιζερ, να αναπτυχθούν από κοινού οι αντίστοιχες μεθοδολογίες και να κατασκευασθούν συστήματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των αντικειμένων και μνημείων της κινέζικης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Επίσης είναι σημαντική η εκπαίδευση των συντηρητών στις νέες τεχνολογίες, στις μεθοδολογίες και στα συστήματα που θα αναπτυχθούν καθώς και η διαρκής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη από την πλευρά του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ

και απο τον φωτογράφο Αντρέα Μπονέτι και το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού εδώ

 

Πληροφορίες:

Δρ. Παρασκευή Πουλή, ΙΗΔΛ, ppouli@iesl.forth.gr

Καθ. Δημήτριος Άγγλος, ΙΗΔΛ, anglos@iesl.forth.gr

Καθ. Σπύρος Χ. Αναστασιάδης, Διευθυντής ΙΗΔΛ, spiros@iesl.forth.gr