Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης νέο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Ο_καθηγητής_Νεκτάριος_Ταβε
10.08.2016

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης νέο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Oκαθηγητής κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, εξελέγη ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCScientificCouncilmember).

Τα νέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) επιλέγονται από ανεξάρτητη 6μελή Επιτροπή Διακεκριμένων Επιστημόνων που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ε.Σ. είναι το διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και αποτελείται σήμερα από 22 διακεκριμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, με κύρια αποστολή την χάραξη στρατηγικής και την επιλογή αξιολογητών για τις προτάσεις που κατατίθενται προς χρηματοδότηση από το ERC. ToERCπου ιδρύθηκε το 2007, είναι ο πρώτος Οργανισμός για τη χρηματοδότηση πρωτοποριακής έρευνας στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει περίπου 6.500 ερευνητές. Για τα έτη 2014-2020 διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 13 δις ευρώ.

Διαβάστε το Δελτίο τύπου του ERC

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και Τακτικός Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί διεθνώς και υποστηρίζεται με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (AcademiaEuropaea). Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δυο επιχορηγήσεις (το 2009 και το 2016), για Προχωρημένους Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERCAdvancedInvestigatorGrant). Είναι δε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουν πετύχει 2 επιχορηγήσεις από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα του ERC, και ο μόνος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Έχει επίσης τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας FriedrichWilhelmBesselτου ιδρύματος AlexandervonHumboldtτης Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), τη Μεταδιδακτορική Υποτροφία του διεθνούς οργανισμού HumanFrontierScienceProgramOrganization(HFSPO), το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς και το Βραβείο Ακαδημαϊκής Επίδοσης από το Μεταπτυχιακό Ερευνητικό Πρόγραμμα επιχορηγήσεων Dr. FrederickValergakisτης Ελληνικής Πανεπιστημιακής Λέσχης της Νέας Υόρκης.

5 Αντιπροσωπευτικές Δημοσιεύσεις

  • Palikaras K., Lionaki E. & Tavernarakis N. (2015) Coordination of mitophagy and mitochondrial biogenesis during ageing in Caenorhabditis elegans. Nature, 521: 525-528.
  • Kourtis N., Nikoletopoulou V. & Tavernarakis N. (2012) Small heat shock proteins protect from heat stroke-associated neurodegeneration. Nature, 490: 213-218.
  • Artal-Sanz M. & Tavernarakis N. (2009) Prohibitin couples diapause signaling to mitochondrial energy metabolism during ageing in Caenorhabditis elegans. Nature, 461: 793-797.
  • Syntichaki P. Troulinaki K. & Tavernarakis N. (2007) eIF4E function in somatic cells modulates ageing in Caenorhabditis elegans. Nature, 445: 922-926.
  • Syntichaki P., Xu K., Driscoll M. & Tavernarakis N. (2002) Specific aspartyl and calpain proteases are required for neurodegeneration inC. elegans. Nature, 419: 939-944.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και την ομάδα του Νεκτάριου Ταβερναράκη, δείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου στη διεύθυνση: http://www.elegans.gr/