Συμμετοχή του ΙΤΕ στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ζάππειο Μέγαρο | Νέα

Ανακοινώσεις

Συμμετοχή_του_ΙΤΕ_στο_Φεστιβάλ_Επιστήμης_και_Τεχνο
24.11.2008

Συμμετοχή του ΙΤΕ στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ζάππειο Μέγαρο

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα συμμετάσχει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης στο «Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας», που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, από 27 Νοεμβρίου έως και 3 Δεκεμβρίου 2008.

Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής θα επιδείξει τρία νέα ρομποτικά συστήματα:

  1. Το ρομποτικό σύστημα ΑΠΟΛΛΩΝ το οποίο διαθέτει ανθρωπόμορφο σωματότυπο, και είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων (όρασης, ακοής και αφής) και μηχανισμών προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων (για το κεφάλι, τον κορμό, και τις αρθρώσεις των άκρων). Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών κατατάσσει το ΑΠΟΛΛΩΝ στην κατηγορία των πλέον σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων στο κόσμο, τα οποία επιτρέπουν την άμεση συσχέτιση και σύγκριση των ρομποτικών νοητικών ικανοτήτων με τις αντίστοιχες ικανότητες των ανθρώπων. Κύριος σκοπός του ρομποτικού συστήματος ΑΠΟΛΛΩΝ είναι η με μεγάλη ακρίβεια μίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εστιάζοντας τόσο στην αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, όσο και στην αυτόνομη κίνηση του. Η μελέτη και η μίμηση των ανθρώπινων νοητικών ικανοτήτων θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων, βιολογικά εμπνευσμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα επιτρέψουν στα ρομπότ να προσεγγίσουν το επίπεδο της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
  2. Μια αυτόνομα κινούμενη ρομποτική πλατφόρμα η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει λειτουργίες ξενάγησης σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, αποτελώντας κατ’ ουσίαν τη μετεξέλιξη παλιότερων ρομποτικών συστημάτων, όπως ο Τάλως και ο Λεύκος. Όπως και η προκάτοχοί της, η καινούργια πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με κατάλληλους αλγόριθμους, που της επιτρέπουν, χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις από τους αισθητήρες της (αισθητήρα απόστασης laser, αισθητήρες απόστασης υπέρυθρης ακτινοβολίας, κάμερα, και αισθητήρες επαφής), να κατασκευάζει μετρικούς χάρτες του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται, να βρίσκει ανά πάσα στιγμή τη θέση της σε σχέση με αυτούς τους χάρτες και να επιλέγει τις κινήσεις, που πρέπει να κάνει, ώστε να μεταβεί με βέλτιστο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου της ζητηθεί, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά της.
  3. Μια ρομποτική κεφαλή η οποία αποτελεί ένα τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα τεχνολογίας Animatronic. Μέσω ενός μεγάλου αριθμού από σέρβο-μοτέρ (τριανταένα) έχει την ικανότητα να μιμείται, με ρεαλιστικό τρόπο, ένα ευρύ φάσμα από ανθρώπινες εκφράσεις. Επιπλέον διαθέτει δύο ψηφιακές κάμερες που του δίνουν την δυνατότητα να αναγνωρίζει το περιβάλλον του (πρόσωπα, εκφράσεις, αντικείμενα) και να αντιδρά ανάλογα. Η μελέτη τέτοιων ανθρωπόμορφων ρομποτικών συστημάτων σχετίζεται με την έρευνα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, δηλαδή τον ψυχολογικό αντίκτυπο που φέρουν παρόμοια συστήματα πάνω στους επισκέπτες μουσείων, εκθεσιακών και δημόσιων χώρων.


Η Ομάδα Κυματικής Διάδοσης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών θα παρουσιάσει τρεις διαδραστικές υπολογιστικές εφαρμογές:

  1. Spectrum Lab: Ένα μικρό εργαστήριο ανάλυσης ήχων που αποσκοπεί στο να επιδείξει σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο αναπαράστασης και ανάλυσης του ήχου στο πεδίο χρόνου και στο πεδίο συχνοτήτων και να παρουσιάσει δείγματα φυσικών και ανθρωπογενών υποθαλάσσιων ήχων, π.χ. ήχοι από σεισμούς, ηχοεντοπιστικά σήματα θαλάσσιων θηλαστικών, θόρυβος ναυσιπλοΐας σήματα sonar κλπ.
  2. Ray Trace: Η εφαρμογή αυτή παρουσιάζει γραφικά τον τρόπο διάδοσης της ηχητικής ενέργειας στη θάλασσα. Η ηχητική ενέργεια που προέρχεται από κάποια πηγή στη θάλασσα διαδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις στο νερό. Η διάδοση αυτή εξαρτάται κυρίως από το βάθος της πηγής και προφίλ της ταχύτητας του ήχου μέσα στο νερό. Σκοπός της εφαρμογής είναι να δείξει πώς αλλάζει ο τρόπος διάδοσης της ηχητικής ενέργειας όταν μεταβάλλεται το βάθος ή η κατανομή της ταχύτητας διάδοσης του ήχου μέσα στο νερό.
  3. Quiz: Ο επισκέπτης μπορεί να ελέγξει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την διάδοση του ήχου στη θάλασσα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του παρουσιάζονται στην οθόνη του υπολογιστή.


To Εργαστήριο Υποβρύχιων Ακουστικών Μετρήσεων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών θα παρουσιάσει το SoundSim, ένα πείραμα προσομοίωσης της διάδοσης του ήχου στην θάλασσα. Σκοπός του πειράματος είναι να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • Πώς μετράμε την ταχύτητα του ήχου στη θάλασσα;
  • Πώς μεταβάλλεται η ταχύτητα του ήχου όταν αλλάξει η θερμοκρασία της θάλασσας;
  • Πώς ανακλάται ο ήχος από την επιφάνεια της θάλασσας ή τον βυθό της;
  • Τι θα συμβεί αν κάποιο άλλο αντικείμενο (πλοίο, υποβρύχιο, φάλαινα) εμφανισθεί μεταξύ της πηγής και του δέκτη;


Οι ακουστικές μετρήσεις θα γίνουν σε μικρή πειραματική δεξαμενή με τη βοήθεια δύο εργαστηριακών υδροφώνων το ένα από τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ηχητική πηγή.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ θα παρουσιάσει τρισδιάστατα αντίγραφα Μουσειακών εκθεμάτων που με πρώτη ύλη το φως του λέιζερ αναπαράγουν μοναδικά ολογραφικά δείγματα από την αντιπροσωπευτική πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων. Τα ολογράμματα εκφράζοντας τον συνδυασμό σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργούν με την ελαφριά υλική τους υπόσταση ένα φωτεινό γλυπτό που μπορεί να ταξιδέψει στα μήκη και τα πλάτη της γης και επικοινωνούν πρωτοποριακά την εξέλιξη των πολιτισμών μέσα στο χρόνο.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ θα παρουσιάσει νέα πολυλειτουργικά υφάσματα, τα οποία καλύπτουν μία ποικιλία εφαρμογών, όπως υφάσματα οικιακής χρήσης, είδη ένδυσης και εξωτερικού χώρου. Η ανάπτυξη τέτοιων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με ιδιότητες «θωράκισης» απέναντι σε επικίνδυνους ή ανεπιθύμητους παράγοντες αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δεδομένο ότι η παραγωγή συμβατικών κλωστοϋφαντουργικών μετατοπίζεται τα τελευταία χρόνια σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος. Η καινοτομία θεωρείται πλέον ότι μπορεί να αποτελέσει την κύρια – αν όχι και τη μοναδική – διέξοδο ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής- Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών θα επιδείξει τα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων στους τομείς των γεωφυσικών διασκοπήσεων, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων μνημείων και του Aρχαιο-περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε γεωφυσικές έρευνες που διεξάγονται για την διερεύνηση του υπεδάφους των αρχαιολογικών θέσεων και την χρήση GIS για την διαχείριση, έρευνα και προβολή των αρχαιολογικών θέσεων και τοπίων. Επίσης, μέσω της χρήσης τεχνολογιών WEB_GIS, δορυφορικής τηλεπισκόπησης και 3D modelling επιχειρείται μία εικονική αναπαράσταση των μνημείων, απόλυτα τεκμηριωμένη με τις αρχαιολογικές και ιστορικές πηγές.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την:
κα. Ελευθερία Κατσούλη
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΙΤΕ
Τηλ.: 2810 391510, Fax: 2810 391513
E-mail: ekat@admin.forth.gr