Εντυπωσιακά επιτεύγματα του ΙΤΕ στη Βραδιά Ερευνητή | Νέα

Press Releases

03.10.2016

Εντυπωσιακά επιτεύγματα του ΙΤΕ στη Βραδιά Ερευνητή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Βραδιά Ερευνητή στο ΙΤΕ, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, στο Ηράκλειο, για να θαυμάσει από κοντά τις εξελίξεις της επιστήμης και την δουλειά των ερευνητών του Ιδρύματος στο χώρο της Πληροφορικής, Βιολογίας, Λέιζερ και Υπολογιστικών Μαθηματικών. Ανθρωπόμορφα ρομπότ, εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων, οχήματα πλοηγούμενα με τη σκέψη, εφαρμογές νανοτεχνολογίας, έξυπνες επιφάνειες, νέας γενιάς φωτοβολταϊκά, καινοτόμο σύστημα καθαρισμού μνημείων με λέιζερ, εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA, περιήγηση στη λειτουργία του ζωντανού κυττάρου, εφαρμογές τηλεπισκόπησης στη μελέτη του μικροκλίματος των πόλεων, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα και δράσεις που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες που ξεπέρασαν και φέτος τους 2.500. Ξεχώρισαν επίσης οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με νέες κυκλοφορίες  βιβλίων επιστημονικού και γενικού ενδιαφέροντος, με επίδειξη της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκπαίδευσης e-Mathesis, και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΙΤΕ (Δίκτυο ΠΡΑΞΗ) με κύρια δραστηριότητα τη διασύνδεση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων με αντίστοιχες επιχειρηματικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη παρουσία, για πρώτη φορά φέτος, είχαν το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου,  με θέματα όπως ο υπολογισμός της περιμέτρου της γης, σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων με τη χρήση λογισμικού sketchup, εφαρμογές νανοτεχνολογίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Irresistible”, το οπτικό σύστημα του οφθαλμού, αστρονομική παρατήρηση. Οι πολλά υποσχόμενοι νέοι μαθητές, εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους με τις δημιουργίες και τις ικανότητές τους.

Το «παρών» επίσης έδωσε φέτος η Περιφέρεια Κρήτης, με την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon2020 "STEP", για την "Κοινωνική και Πολιτική Ένταξη των Νέων στα Περιβαλλοντικά Ζητήματα", με επικεφαλής την κα Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφερε με δημόσια κλήρωση πέντε tablet.

Ενεργή παρουσία είχε επίσης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον και συγκίνηση προκάλεσε η  παράλληλη εκδήλωση που οργανώθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο, με αυθεντικές ηχογραφήσεις «αιχμαλώτων» Ελλήνων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Gorlitz(Γερμανία).

Την εκδήλωση στο Ηράκλειο τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος συνομίλησε με τους ερευνητές και τους συνεχάρη για το έργο τους.

Η Βραδιά έκλεισε με μουσική εκδήλωση κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίοςδήλωσε ότι είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης η στήριξη του  επιστημονικού έργου που παράγεται στο νησί μας, και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγ. κ. Κώστας Στεφανίδης, ο οποίος, εκ μέρους του ΔΣ του ΙΤΕ, ευχαρίστησε τους επισήμους για την παρουσία τους, τους επισκέπτες για το ενδιαφέρον τους  και την ενεργό συμμετοχή τους, τους χορηγούς της Βραδιάς, και τους εθελοντές και συντελεστές της διοργάνωσης.