Διεθνής διάκριση για το ΙΤΕ. | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Διεθνής_διάκριση_για_το_ΙΤΕ.
13.10.2016

Διεθνής διάκριση για το ΙΤΕ.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, είναι ένας από τους μόλις 45 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη που εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση από το υψηλού κύρους πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας (ProofofConceptGrant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Είναι δε ο μοναδικός από την Ελλάδα που πέτυχε να χρηματοδοτηθεί.

Οι επιχορηγήσεις για την Προώθηση της Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται ειδικά σε ερευνητές οι οποίοι είχαν ήδη στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από το ERC και υποστηρίζουν το τελικό στάδιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι στόχοι του νέου ερευνητικού προγράμματος που επιχορηγήθηκε από το ERC αφορούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν έναν από τους διαρκώς αυξανόμενους παράγοντες ανθρώπινης αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του ΙΜΒΒ. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας, τουΕυρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας και δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές του ERC. Είναι δε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουν πετύχει 2 επιχορηγήσεις από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα, και ο μόνος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Έχει επίσης τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, και το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και την ομάδα του Καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη, δείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου στη διεύθυνση: http://www.elegans.gr/