Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) 2016 | Νέα

Press Releases

21.11.2016

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) 2016

Στις 08 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19.00, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη. Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου.

Μετά την απονομή του βραβείου, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη.

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, όπου απεφοίτησε αριστούχος από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με υποτροφία Fulbright σπούδασε πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Wesleyan (B. A. with Highest Honors in Government, 1972) και Harvard (M. A., 1975, Ph.D., 1979) στις ΗΠΑ. Δίδαξε ως Lecturer on Government στο Harvard University και εν συνεχεία αρχικά στη Νομική Σχολή και κατόπιν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1983) και Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης (1987-2016). Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι έξι χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

 

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990.

 

Η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης.  Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής. 

Δείτε εδώ το βιογραφικό του Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Μαυραντώνη Καλλιρόη

Επιτροπή Βραβείου Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Τηλ.: 2810391509, Email: kalliroi@admin.forth.gr