Ενθουσιασμένη η Πρέσβειρα της Αργεντινής από το ΙΤΕ | Νέα

Press Releases

22.11.2016

Ενθουσιασμένη η Πρέσβειρα της Αργεντινής από το ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέφθηκε την Παρασκευή 18-11-2016, η Πρέσβειρα της Αργεντινής στην Ελλάδα κυρία CarolinaPérezColman. HΠρέσβης παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του ΙΤΕ που έγινε από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, Καθηγητή κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), ο Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), ο Δρ. Μανώλης Σκαρσουλής, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ), ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) και του Δικτύου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΠΡΑΞΗ. Η Πρέσβειρα ανέπτυξε τους ερευνητικούς στόχους της Αργεντινής,  επεσήμανε την ιδιαίτερη έμφαση που έχει δοθεί στον τομέα της έρευνας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ίδρυση αντίστοιχου Υπουργείου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ομοιότητες των δύο χωρών. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία ανάπτυξης επιστημονικών συνεργασιών σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, η Πρέσβειρα ξεναγήθηκε στα εργαστήρια των Ινστιτούτων ΙΜΒΒ, ΙΗΔΛ και ΙΠ.

Στο ΙΜΒΒ ενημερώθηκε από τον Δρ. Καφετζόπουλο για τις ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της γονιδιακής ρύθμισης, της δομικής βιολογίας, της ανάπτυξης και λειτουργίας του νευρικού συστήματος, των μηχανισμών της γήρανσης και της παθοφυσιολογίας του καρκίνου. Επισκέφτηκε την Υποδομή Γονιδιωματικής και το Εργαστήριο Παραγωγής ενζύμων Minotech, και συζητήθηκε η σημασία και η προοπτική των παραγωγικών εργαστηρίων και της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας.

Στα εργαστήρια του ΙΗΔΛ, ο Δρ. Μανώλης Στρατάκης επικεφαλής του εργαστηρίου Μικρονανοδόμησης με υπερβραχείς παλμούς λέιζερ, παρουσίασε την ανάπτυξη βιομιμητικών δομών με εντυπωσιακές αντιολισθητικές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, ενώ ο Δρ. Δημήτρης Άγγλος, συνεργαζόμενος ερευνητής του ΙΤΕ του Εργαστηρίου εφαρμογών Φωτονικής στην πολιτισμική κληρονομιά, παρουσίασε στην Πρέσβειρα τις οπτικές τεχνολογίες και τα συστήματα Λέιζερ που αναπτύσσονταιστο ΙΗΔΛγια την ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.  Η Πρέσβειρα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατη διαδικασία καθαρισμού αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων από φυσικούς ρύπους, με τη χρήση πρωτοποριακού συστήματος λέιζερ που  αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο ειδικά για τον καθαρισμό και ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης.