Σαφής μείωση των εκπομπών CO2 σε Ευρωπαϊκές πόλεις, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 | Νέα

Σαφής_μείωση_των_εκπομπών_CO2_σε_Ευρωπαϊκές_πόλεις
14.05.2020

Σαφής μείωση των εκπομπών CO2 σε Ευρωπαϊκές πόλεις, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19

<p="justify"> Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε επτά Eυρωπαϊκές πόλεις, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού λόγω COVID-19, έδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του ICOS (Διεθνές Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης των Εκπομπών CO2). Αν και αυτή η μείωση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανιχνεύσιμη σε πλανητική κλίμακα στην ατμόσφαιρα, σε τοπική κλίμακα μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στις εκπομπές.</p="justify">

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι το Ηράκλειο, η Βασιλεία στην Ελβετία, το Βερολίνο στη Γερμανία, η Φλωρεντία και το Πέζαρο στην Ιταλία, το Ελσίνκι στη Φινλανδία, και το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πόλεις αυτές διαθέτουν μικρομετεωρολογικούς πύργους, με κατάλληλο εξοπλισμό, για απευθείας μέτρηση της ροής CO2 από την τρισδιάστατη αστική επιφάνεια στην ατμόσφαιρα. Οι μειώσεις στις εκπομπές κυμάνθηκαν από 8% σε αστική περιοχή του Βερολίνου με σημαντικό ποσοστό βλάστησης, έως και πλέον του 75% στο κέντρο του Ηρακλείου.

Εμφανής η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 7 Ευρωπαϊκές πόλεις. Με κόκκινο οι μετρήσεις κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19. Με γκρι καταγράφονται οι μετρήσεις των προηγούμενων ετών.

<p="justify">Στη διεθνή ερευνητική ομάδα που διεξάγει την εν λόγω μελέτη συμμετείχαν από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr) του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, επικεφαλής του εργαστηρίου, και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σταύρος Σταγάκης.</p="justify">

“Το μέγεθος της μείωσης των εκπομπών CO2, ποικίλλει στις διάφορες αστικές περιοχές που εξετάστηκαν, λόγω των διαφορετικών τοπικών χαρακτηριστικών και του διαφορετικού επιπέδου αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων σε κάθε χώρα. Όμως, σε όλες τις πόλεις, διαπιστώθηκε μια σαφής χρονική σύνδεση της μείωσης των εκπομπών και των περιορισμών στην κυκλοφορία. Στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, καθώς ο μιρκρομετεωρολογικός πύργος του ΙΤΕ βρίσκεται σε μια περιοχή αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας και έντονης κυκλοφορίας, παράγοντες που εξέλειπαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας” εξήγησε ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης.

Η δημοσίευση στον δικτυακό τόπο του ICOS είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο https://www.icos-cp.eu/event/933.

Λεπτομερής περιγραφή στο αρχείο pdfστον σύνδεσμο:

https://data.icos-cp.eu/objects/w6pTmRGYKqAm3c-siQrg5kgd

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δρ. Νεκτάριο Χρυσουλάκη (τηλ.: 2810391762, email: zedd2@iacm.forth.gr).