Επίσκεψη Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρίστου Δήμα στο ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Επίσκεψη_Υφυπουργού_Έρευνα
26.07.2021

Επίσκεψη Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρίστου Δήμα στο ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε, την Παρασκευή 23 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρίστος Δήμας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μάξιμο Σενετάκη.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, υποδέχθηκε τους επισκέπτες και παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του Ιδρύματος.

Ο Υφυπουργός εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη λειτουργία και τις επιδόσεις του Ιδρύματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα είδα από κοντά τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν με το έργο τους σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι αυτός της έρευνας. Το ΙΤΕ προάγει υψηλής στάθμης ερευνητικά αποτελέσματα και αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ανταγωνιστικότατα διεθνώς. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56.271.056 €, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση του συνόλου των ερευνητικών Ινστιτούτων και των δομών του Ιδρύματος. Είμαι βέβαιος πως η χρηματοδότη θα αποτελέσει εφαλτήριο για την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων, σε τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού μας στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.»

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστο Δήμα. Η επίσκεψη του κ. Δήμα στο ΙΤΕ σηματοδοτεί την υποστήριξη της Πολιτείας στους τομείς της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογικής ανάπτυξης. Η επένδυση στην έρευνα και στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα, συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση της θέσης της Χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη. Στο ΙΤΕ εργαζόμαστε, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, εστιάζοντας και στην κοινωνική διάσταση της έρευνας. Επενδύουμε σε κατευθύνσεις που έχουν σημαντικό και ωφέλιμο αντίκτυπο για την κοινωνία και την οικονομία της Χώρας. Η υψηλής στάθμης έρευνα που διεξάγεται στο ΙΤΕ, και η καινοτομία που αναπτύσσεται, καθιστούν την Ελλάδα συμμέτοχο στις τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος, ενώ αποτελούν ουσιαστικό μοχλό κοινωνικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης

Ο κ. Δήμας, στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για Ανάλυση DNA και Βιοϊατρική Απεικόνιση, και αποτελεί μέλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας. Στόχος του Δικτύου είναι να αναπτύξει προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες ώστε να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου, όπως ο καρκίνος, αλλά και η εφαρμογή εξειδικευμένης θεραπείας ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Ινστιτούτου Πληροφορικής, το οποίο συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας στη σχεδίαση του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή, καθώς και των πιλοτικών πρωτοτύπων για τους Ευρωπαϊκούς Υπερυπολογιστές κλίμακας Exascaleκαι για τα μεγάλα Κέντρα Δεδομένων. Αυτές οι τεχνολογίες αιχμής είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των σύγχρονων υπολογιστικών υποδομών και για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς όλων των ψηφιακών προϊόντων.

Στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Αττοδευτερολέπτων, όπου έγινε επίδειξη της γραμμής παραγωγής των πιο ισχυρών παλμών φωτός διάρκειας αττοδευτερολέπτων στον κόσμο. Οι παλμοί αυτοί μας δίνουν την δυνατότητα να παρατηρήσουμε φαινόμενα αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, και να καταγράψουμε την υπερταχεία δυναμική των συστημάτων του μικρόκοσμου.

Aκολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον, του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, το οποίο ερευνητικά εστιάζει στις δύο παγκόσμιες σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες μετασχηματίζουν την ανθρώπινη ζωή: στην κλιματική αλλαγή και στην αστικοποίηση. To Εργαστήριο επίσης, αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή υποδομή δορυφόρων Copernicus, αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για πόλεις, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών, με στόχο την έξυπνη και ανθεκτική πόλη του μέλλοντος.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός επισκέφθηκε τον Σκίνακα στα Ανώγεια και περιηγήθηκε στο Αστεροσκοπείο, το οποίο μετράει 35 χρόνια ζωής, και έχει εδραιωθεί ως το παραγωγικότερο επιστημονικά στη χώρα μας, συμβάλλοντας δυναμικά στην επιστροφή κορυφαίων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Το ίδιο βράδυ, ο κ. Δήμας εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κου Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, τοπικών Αρχών και εκπροσώπων της Εκκλησίας. Το εργαστήριο διαθέτει τον πρώτο στην Ελλάδα, και το τέταρτο παγκοσμίως,προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο Ποζιτρονικής/Μαγνητικής Τομογραφίας (microPET/MRI), που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και την προσέλκυση εξαιρετικού ερευνητικού δυναμικού.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ