Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, στιχουργό και ποιητή Ερρίκο Θαλασσινό | Νέα

Εκδηλώσεις

Αφιέρωμα_στον_σκηνοθέτη,_σε
17.06.2022 - 24.06.2022
18:00

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, στιχουργό και ποιητή Ερρίκο Θαλασσινό

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της Europe Direct (Περιφέρεια Κρήτης), συνδιοργάνωσε ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, στιχουργό και ποιητή ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ, με τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του και έκθεση κινηματογραφικών αφισών και αρχειακού υλικού, κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης της οικογένειας του δημιουργού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

Ο Ερρίκος Θαλασσινός (1927-2000) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε να εργάζεται στον κινηματογράφο το 1957 ως βοηθός σκηνοθέτη του Jules Dassin στην ταινία Celui qui doit mourir (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) και συνέχισε ως σκηνοθέτης πενήντα περίπου ταινιών (1958-1989) και δέκα τηλεοπτικών σειρών (1976-1991). Παράλληλα, έγραψε στίχους τραγουδιών, τα όποια μελοποίησαν κορυφαίοι συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Κώστας Χατζής και ο Γιώργος Χατζηνάσιος, και υπηρέτησε την ποίηση, εκδίδοντας μία ποιητική συλλογή και αφήνοντας πλούσιο αδημοσίευτο ποιητικό έργο.

Για το πολυσχιδές έργο του Ερρίκου Θαλασσινού μίλησαν οι: Κατερίνα Δρυμισκιανάκη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, ‘Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές’, Τμήμα Φιλολογίας, ΠΚ & ΙΜΣ–ΙΤΕ), Γρηγόρης Βοσκάκης (Υπ. Διδ. Ιστορίας Κινηματογράφου, ΠΚ - Φιλόλογος), Παναγιώτα Μήνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Κινηματογράφου, Τμήμα Φιλολογίας ΠΚ & ΙΜΣ-ΙΤΕ) και ο φίλος του Ερρίκου Θαλασσινού, πολιτικός μηχανικός Σίμος Χούπας.

Η έκθεση περιελάμβανε υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη και πλήθος αντιπροσωπευτικών αφισών ταινιών του και έλαβε χώρα στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης από τις 17 ως τις 24 Ιουνίου 2022

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη.