Η Ομάδα Εικαστικών του ΙΤΕ παρουσιάζει τη Michela Pelusio και τη Διάλεξη της "ArtScience" | Νέα

Εκδηλώσεις

15.09.2011

Η Ομάδα Εικαστικών του ΙΤΕ παρουσιάζει τη Michela Pelusio και τη Διάλεξη της "ArtScience"

Ηράκλειο (15 Σεπτέμβριο 2011) - Για την τελετή λήξης της δεύτερης έκθεσης τους "Παρόν - ΠαρΩν - Μέλλον», η Ομάδα Εικαστικών του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ παρουσιάζει την Michela Pelusio με την διάλεξή της "ArtScience" αυτό το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ. στον Προμαχώνα Vitturi στο Ηράκλειο.

Τα μέλη της ομάδας Εικαστικών του ΙΤΕ, που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα του ΙΤΕ με έδρα το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, προσπαθούν να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους στον τομέα της έρευνας και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων και εξερευνήσεων. Για την τελετή λήξης της δεύτερης έκθεσης τους, στην οποία εκτίθενται φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής των μελών της ομάδας, η καλλιτέχνης Michela Pelusio θα παρουσιάσει την διάλεξη με τίτλο "ArtScience.

Η διάλεξή της θα εστιαστεί στη σχέση μεταξύ τέχνης και επιστήμης, εκκινώντας από τον Πυθαγόρα, του οποίου η φιλοσοφία είχε σαν βάσει τη μουσική και τα μαθηματικά και τερματιστεί στους Ξενάκη και LeCorbusier, οι οποίοι χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για την δημιουργία μουσικής και αρχιτεκτονικής σχεδίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη, όπως η νανοτεχνολογία και οι φιλοσοφικές συνέπειες της κβαντικής μηχανικής μπορούν να δώσουν ώθηση σε νέες καλλιτεχνικές μεθόδους και οράματα. Επιπλέον, για την επιστήμη η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο επιτρέπωντας στους ανθρώπους να κατανοήσουν τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις οπτικοποιώντας περίεργα επιστημονικά μοντέλα και θεωρίες. Από την άλλη μεριά, οι επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις προσφέρουν τη δυνατότητα για νέες καλλιτεχνικές εκφράσεις και εμπειρίες. Στην διάλεξή της θα παροθσιάζει επίσης το δικό της έργο, το οποίο βασίζεται στη αλληλεπίδραση με του φωτος στο σύμπαν και στα άλλα φυσικά φαινόμενα.

Η Ιταλίδα καλλιτέχνης Michela Pelusio έχει εκθέσει το έργο της σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Γεννήθηκε στο Βιαρέτζιο της Ιταλίας, σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Carrara της Ιταλίας, και πήρε το μεταπτυχιακό Master of Music από το ArtScience τμήμα της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και το Βασιλικό Ωδείο Den Haag, της Ολλανδίας. Πριν έρθει στην Κρήτη ήταν καθηγήτρια στο ArtScience και διδάξε τα μαθήματα Synestethics και Genius loci. Επιπλέον, έχει οργανώσει πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια με τους μαθητές της στην Μπιενάλε της Carrara (Ιταλία), και στο ολλανδικό Ινστιτούτο ΝΙΚΗ της Φλωρεντίας (Ιταλία) και στο κέντρο Λόρεντζ στο Leiden (Ολλανδία). Δημιουργεί καθηλωτικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας τον χώρο, το φως, την ύλη και τον ήχο, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση παραμονής σε ένα περιβάλλον που είναι μαγικό και μη εγγράψιμο.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

The webpage of Michela Pelusio: http://MaaKali.org

Contact:
Michela Pelusio
Email: michela@maakali.org
Tel.: 6981004401

Ioannis Trullis (Ομάδα Εικαστικών ΙΤΕ)
Email: trullis@ics.forth.gr
Tel.: 6977309084