Διαβάζοντας το βιβλίο της ζωής: Γονιδίωμα, τεχνολογίες αιχμής και υγεία | Νέα

Διαβάζοντας_το_βιβλίο_της_ζ
07.03.2023

Διαβάζοντας το βιβλίο της ζωής: Γονιδίωμα, τεχνολογίες αιχμής και υγεία

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργάνωσαν την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 19:30 στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος) του Μεγάρου Μουσικής τη συζήτηση με θέμα «Διαβάζοντας το βιβλίο της ζωής: Γονιδίωμα, τεχνολογίες αιχμής και υγεία», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Στυλιανού Ε. Αντωναράκη, «Το "γνώθι σαυτόν" στη μεταγονιδιωματική εποχή».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

  • Ιωάννα (Jan)Traeger-Συνοδινού, Καθηγήτρια Γενετικής, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ITE), Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ)
  • και ο συγγραφέας Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ελβετίας

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Βασιλική Μιχοπούλου, Βιολόγος, δημοσιογράφος επιστήμης.

Η Ιωάννα Traeger-Συνοδινού μίλησε για την αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος από το Human Genome Project, η οποία ανανέωσε τα μέσα που η επιστήμη χρησιμοποιεί για την συνεχή εξέλιξη στους τομείς της πρόγνωσης και της διάγνωσης ασθενειών. Σχολίασε εκτενώς τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον προγεννητικό έλεγχο και την αξία της μελλοντικής ενσωμάτωσής τους στην πρακτική της ιατρικής.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης υπογράμμισε την ανάγκη εντατικών ερευνών στη γενετική, οι οποίες θα ωφελήσουν όχι μόνο τον τομέα της ιατρικής αλλά και άλλους τομείς, λόγω της αλληλεπίδρασης του γονιδιώματος με δυναμικά κοινωνικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, ανέδειξε την εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής στην έρευνα του γονιδιώματος και πώς αυτές συνεισφέρουν στην ιατρική ακριβείας και στην έρευνα του αρχαίου DNA, μεταξύ άλλων.

Ο Στυλιανός Αντωναράκης, δίνοντας καθημερινά παραδείγματα, επεξήγησε τι εννοούμε όταν μιλάμε για δομή του γονιδιώματος, μεταλλάξεις που καταλήγουν στην ποικιλομορφία που απαντάται στη φύση και την κοινή γονιδιακή βάση που ενώνει την ανθρώπινη φυλή. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα μέσα έρευνας για τη διάγνωση ασθενειών και την ιατρική πρακτική.