Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού | Νέα

Εκδηλώσεις

Διαβάζοντας_το_ρολόι_του_ουρανού
15.12.2023
15:00

Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια του ΙΤΕ, οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού» την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 19:00 στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου (Μέγαρο Αχτάρικα - 2ος όροφος),υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Η εκδήλωση εστίασε στην έννοια του χρόνου στις διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας και, πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που προσεγγίστηκε κατά καιρούς από το ανθρώπινο πνεύμα, παραθέτοντας και αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τα ηλιακά ρολόγια και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τα οποία έχουν, εκτός των άλλων, ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.


Ομιλίες:
- "Χρόνος ο Πανδαμάτορας"
Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα

- "Ο θηρευτής της σκιάς και η κινούμενη γεωμετρία" και επίδειξη ηλιακού ρολογιού
Ανδρέας Γαλανάκης, γλύπτης


- "Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Προβλέποντας το μέλλον"
Δρ. Μαγδαληνή Αναστασίου, ερευνήτρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθηγήτρια Φυσικής, Σταυράκειο Γυμνάσιο Ανωγείων

Συμμετέιχε ο Αριστείδης Βούλγαρης, μουσικός και ερασιτέχνης αστρονόμος, με την επίδειξη ενός λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ένα ηλιακό ρολόι τοποθετήθηκε από τον κ. Γαλανάκη στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ΙΤΕ. Τα αποκαλυπτήρια του ρολογιού, έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα, 15 Δεκεμβρίου στις 15:00, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθ. Βασίλη Χαρμανδάρη.