Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2013 στη Φυσική και Χημεία | Νέα

Press Releases

Σεμιναριακές_Διαλέξεις_Ωνά
03.06.2013

Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2013 στη Φυσική και Χημεία

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διοργανώνει για δέκατο τρίτο  συνεχές έτος στο Ηράκλειο τις σεμιναριακές διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, \"The Onassis Foundation Science Lecture Series\".

Οι Διαλέξεις Ωνάσης 2013 είναι αφιερωμένες στη Φυσική και Χημεία  και έχουν ως θέμα: \"Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία\".

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής Konstantin Novoselov (University of Manchester, UK), Βραβείο Νόμπελ  (2010) στη Φυσική. Ο Καθηγητής Novoselo vέλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του Γραφενίου, υλικού με μοναδικές ιδιότητες, σε ηλικία μόλις 36 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο Νομπελίστα Φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων.

Οι άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές είναι οι:

- Phaedon Avouris (IBM Thomas. J. Watson Research Center, New York, USA),

- Andrea C. Ferrari (University of Cambridge, UK),

- Stephan Roche (ICREA, Institute Catala de Nanotechnologia, Barcelona, Spain), Christian Thomsen (University of Berlin, Germany),

- Paul S. Weiss (Director California NanoSystems Institute, University of California, Los Angeles, USA)

- Hua Zhang (Nanyang Technological University, Singapore).

Οι διαλέξεις Ωνάση 2013 έχουν ως θέμα τις Νανοεπιστήμες και την Νανοτεχνολογία. Στις διαλέξεις θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Γραφένιο και τις πάμπολλες εφαρμογές του. Το Γραφένιο αποτελεί το υλικό του μέλλοντος αφού διαθέτει μεταξύ άλλων, απαράμιλλες ηλεκτρονικές, μηχανικές, και οπτικές ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και από το ότι ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.500 πατέντες για αναμενόμενες εφαρμογές του. Μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανακήρυξε το Γραφένιο  ως τεχνολογία του μέλλοντος και διέθεσε γιατις περαιτέρω έρευνες σε αυτό ένα δισεκατομμύριο Ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση που διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές - υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε έως 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες, που γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν, παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα. Τo Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Ιστοσελίδας των Διαλέξεων Ωνάση.

Ομ. Καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης,
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Διαλέξεων Ωνάση
Τηλ: 2810 394269