ENISA-FORTH Summer School on Network and Information Security | Νέα

Ανακοινώσεις

29.07.2008

ENISA-FORTH Summer School on Network and Information Security

Καθημερινά, τα πληροφοριακά συστήματα, όντας διασυνδεδεμένα μέσω του παγκόσμιου ιστού, είναι εκτεθειμένα σε εκατομμύρια απειλές και επιθέσεις. Ταυτόχρονα, οι πολυπληθείς χρήστες του διαδικτύου είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε ενοχλητικές και κακόβουλες δραστηριότητες όπως η λήψη «ενοχλητικής» ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ηλεκτρονικά μηνύματα που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, ηλεκτρονικές απάτες και απόπειρες υποκλοπής και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα με την σταθερή αύξηση των περιστατικών που απειλούν την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, γινόμαστε μάρτυρες μίας σταθερής αύξησης της πολυπλοκότητας των ηλεκτρονικών επιθέσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή από μαζικές, αλλά εύκολα ανιχνεύσιμες ηλεκτρονικές επιθέσεις σε περισσότερο στοχευμένες και τεχνικά σύνθετες επιθέσεις, οι οποίες είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες και αντιμετωπίσιμες. Καθημερινά οι σύγχρονοι «εγκληματίες» του κυβερνοχώρου, έχοντας ισχυρά οικονομικά κίνητρα, ανακαλύπτουν διαρκώς νέες "εξυπνότερες" μεθόδους ηλεκτρονικών επιθέσεων και εξαπάτησης. Η κατανόηση αυτού του σκοτεινού υποβάθρου απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και υψηλό βαθμό επίγνωσης των συνθηκών που το τροφοδοτούν.

Στα πλαίσια αυτά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Πληροφοριών και Δικτύων (ENISA) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συνδιοργανώνουν το πρώτο "Θερινό Σχολείο Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών". Το θερινό σχολείο στοχεύει να φέρει σε επαφή εξειδικευμένους επιστήμονες και μηχανικούς στην Ασφάλεια Πληροφοριών, ανθρώπους που διαμορφώνουν πολιτικές στον κλάδο από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, υψηλόβαθμα διοικητικά και τεχνικά στελέχη από την βιομηχανία καθώς και μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κάθε χρόνο το Θερινό Σχολείο θα έχει μια ειδική θεματολογία, γύρο από την οποία θα εστιάζεται η επιλογή των διακεκριμένων ομιλητών, με στόχο το Θερινό Σχολείο να παρέχει κάθε χρόνο στους συμμετέχοντες επίκαιρη ενημέρωση και επιμόρφωση σε ενδιαφέροντα θέματα αιχμής στον χώρο. Η ειδική θεματολογία για την πρώτη χρονιά του Θερινού Σχολείου είναι η "Ασφάλεια Δικτύων".

Διεύθυνση: http://www.nis-summer-school.eu/